Хрвати неће да раде, траже 42.000 сезонаца

konobari sezona radnici

ЗАГРЕБ │ Хрватска привреда суочава се са великим проблемом – недостатком сезонских радника. Ове године тој држави ће бити потребно и до 42.000 сезонаца.

Хрватски „Пословни дневник“ наводи да тренутно у Хрватској недостаје велики број сезонских радника поготово у делатностима трговине и туризма. Од почетка ове године од краја фебруара упуцћени су вецћи захтеви послодаваца за сезонцима па би њихов број за ову годину могао и да премаши 42.000 сезонаца од прошле године.

У 2015. години у туризму и угоститељству било је укупно запослено 21.877 сезонских радника, а у овој се години свакако очекује вец?а и јача потражња, што због раста туризма и очекиваних бољих резултата тако и због одлива угоститељских радника у ЕУ, па би број сезонских радника само у угоститељству могао да порасте и до 30.000.

„У овом тренутку упркос труду Хрватског завода за запошљавање (ХЖ) заинтересованих за посао је било свега десет одсто, па се поставља питање како то да тако велики број незапослених људи није заинтересован ни да чује услове запослења“, речено је на састанку министарке рада и пензионог система Наде шикицћ и Антона Климана, министар туризма заједно са представницима Хрватског удружења послодаваца (ХУП) у просторијама Министарства рада и пензионог система.

„Пословни дневник“ преноси да се у саопштењу Хрватске удружења послодаваца закључује да „уколико се не би донеле оперативне мере које су у овом тренутку неопходне онда цће свакако бити потребан разговор око квота за запошљавање странаца“.

Тањуг