Хрватска гори, али ипак одбија руску помоћ

352248_1
МОСКВА/ЗАГРЕБ l Руски министар за ванредна стања Владимир Пушков понудио је помоћ Хрватској и Босни и Херцеговини у гашењу пожара, укључујући слање противпожарног авиона.
Челник министарства Владимир Пушков послао је телеграме с понудом за практичну помоћ у заустављању природних катастрофа Хрватској и БиХ, јавља агенција ТАСС.
„Руско министарство за хитна стања спремно је одмах послати модерну опрему за борбу против пожара погођеним подручјима у Хрватској и БиХ, Ил-76 и Бе-200 Цхс, као и стручњаке и спасиоце с опремом за заустављање пожара и организовање земаљске подршке авионима“, рекао је Пушков у телеграму који је упућен у четвртак.
Међутим, Хрватска је одбила помоћ!
Наиме, као и случају позивања Хрватске војске у помоћ, и овђе Државна управа за заштиту и спашавање (ДУЗС) предлаже тражење међународне помоћи уколико сматра да за тим постоји потреба.
„Темељем Закона о заштити и спашавању, ДУЗС предлаже Влади РХ тражење међународне помоћи, билатералне или путем Механизма цивилне заштите ЕУ. У случају приједлога ДУЗС-а, Влада РХ доноси одлуку и овлашћује ДУЗС за координацију међународне помоћи. Према расположивим информацијама, ДУЗС за сада није предложио Влади РХ тражење међународне помоћи те се захвалио на понуди за помоћ коју је понудио руски министар за ванредна стања, али је оставио отвореном могућност тражења помоћи у случају потребе“, стоји у одговору Владе Хрватске.
Нешто касније стигао је и одговор из Државне управе за заштите и спашавање. Из кабинета директора написали су да међународна помоћ није потребна, јер су материјални и људски ресурси с којима располажу довољни и још нису исцрпљени.
Индеx.хр