Хрватска избацила печат из употребе

pecat

ЗАГРЕБ I Приједлог реформи хрватске владе предвиђа избацивање из употребе печат, који је премијер Тихомир Орешковић назвао „реликтом прошлости“, а што би у будућности требало да допринесе смањењу административних баријера.

Министар привреде Томислав Паненић је оцијенио да би та мјера, која је саствни дио реформског пакета, требало да резултира и вишеструким уштедама у јавном и приватном сектору у процедурама које захтијевају употребу печата.

Мјерењем Стандард Кост Моделом у склопу Акцијског плана за смањење административног оптерећења привреде, израчунато је административно растерећење од готово шест милиона куна на примјеру укидања печата у процесу покретања пословања.

Орешковић је подсјетио и да, према подацима из извјештаја Дуинг бизнис Свјетске банке, у поступку покретања пословања од свих чланица Европске уније печат уз Хрватску употребљавају још само Ирска и Грчка.

Његово укидање, истакнуо је, биће позитиван сигнал, а свима који га посједују поручио је да га „могу сачувати за успомену“.

Истовремено је основана радна група за праћење провођења мјере укидања печата.

Танјуг