Хрватска „проблематично дијете Европе“, препуно мржње

ЗАГРЕБ I Швајцарски лист „Бернер цајтунг“ оцјењује да је Хрватска „проблематично дијете Европе“, препуно национализма и мржње.

Хрватско понашање, откако је ушла у ЕУ 2013. године, изгледа као „антиреклама за проширење“.

У Хрватској чак и смрт интелектуалца изазива бујицу жестоких емоција.

„Лажљивац“, „велеиздајник“, „јеврејски расиста“, „антихрист“ – ти изрази преплавили су хрватски интернет након смрти реномираног публицисте Славка Голдштајна, наводи лист.

У тексту се оцјењује да је Голдштајнова смрт изазвала низ „мрзитељских реакција које указују на фашизацију хрватског друштва“.

Проповиједи националистичких свештеника пуни мржње против некадашњих партизана и српске мањине иду укорак са спаљивањем мањинских новина и вишемјесечним дебатама о томе треба ли да буде допуштена спомен-плоча са поздравом фашистичких усташа – „За дом спремни!“, наводи швајцарски лист.

Лист наводи да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић својом изјавом да је „За дом спремни! стари хрватски поздрав“ релативизовала усташтво.

За хрватског премијера Андреја Пленковића „Бернер цајтунг“ пише да је „изгубио контролу над бијесом националистичког крила свог конзервативног ХДЗ-а“.

Лист закључује да је Хрватска некада била „љубимица Запада“, нарочито Њемачке, која је дипломатски подржала признање независности Загреба.

Брисел је већ два пута морао да интервенише због трговинских санкција Хрватске бившем ратном противнику Србији, наводи швајцарски лист и понашање Загреба према сусједима описује као „балканску тврдоглавост“.

Срна