Hrvatska, Rumunija i Bugarska među najsiromašnijim članicama Evropske unije

217700_prodavnice01-foto-d-goll_f
Statistička agencija Evropske unije Evrostat objavila je danas podatke o ličnoj potrošnji građana, koji pokazuju da hrvatska domaćinstva spadaju u grupu najsiromašnijih među 28 zemalja članica. Na začelju EU su Hrvatska, Estonija, Letonija, Mađarska, Rumunija i Bugarska
Najveću stvarnu ličnu potrošnju po stanovniku ima Luksemburg, koji je 35 odsto iznad proseka Evropske unije, dok Nemačka i Austrija spadaju u grupu zemalja čija je potrošnja po stanovniku za petinu veća od proseka EU.
Danska, Finska, Švedska, Velika Britanija, Holandija, Belgija i Francuska troše između 10 i 15 odsto više od proseka, Italija ima prosečnu potrošnju po stanovniku, a Irska, Kipar i Španija spadaju u zemlje čija je potrošnja po stanovniku 10 odsto ispod proseka. Portugalija, Grčka i Malta su u grupi zemalja sa potrošnjom koja je od 10 do 20 odsto ispod proseka EU.
Hrvatska je sa Estonijom, Letonijom i Mađarskom u grupi čija je kupovna moć 30 do 40 odsto ispod proseka EU, a na začelju su Rumunija i Bugarska sa potrošnjom koja je 40 do 50 odsto ispod proseka, preneo je Index.
Fonet