Хрватска, с путовницом трбухом за крухом

6c7c6a7dd3bc05f9ad0f08168559a771

ЗАГРЕБ │ Немачка од 1. јула укида радне дозволе за хрватске држављане, а хрватске фирме ће моћи, без ограничења, да шаљу своје раднике на рад у ту земљу. Иако су се до сада у Немачкој запошљавали пре свега високообразовани Хрвати, немачки послодавци ће сада примати и оне без стручне спреме. На пут у ту земљу већ је кренуло, или се спрема, неколико хиљада хрватских држављана.
Никада хрватски ауто-превозници нису боље зарађивали на линији Хрватска–Немачка него у претходне две недеље. Дневно ка Берлину, Минхену, Франкфурту одлазе десетине аутобуса пуних младих људи који траже бољи живот и већу зараду.
„Мој план је кад дођем да идем три године у школу за медицинску сестру и онда паралелно са тим да радим и једноставно се сналазим и борим сама. Родитељи су ми велика подршка. Ту остављам све“, каже Јосипа Јурић, ветеринарски техничар из Славонског Брода.
Нико Баришић из Книна каже да ако жели некакву кућу, некакав ауто, у Хрватској треба да ради 20 година.

Многи су купили карту у једном правцу
У Немачкој већ ради око 93.000 Хрвата. Ухлебљење су нашли у областима грађевине и здравства. Немачка влада рачуна да ће, од сада, из Хрватске годишње на рад одлазити око 10.000 људи.
Ограничења на запошљавање Хрвата сада разматрају и у Луксембургу, Шпанији, Италији. Она ће најдуже бити на снази у Словенији, Уједињеном Краљевству и Холандији, чак до 1. јула 2018. године.
РТС