Хрватска слави своје злочинце и злочине

351754_1
ЗАГРЕБ │ Масовно славље 20. годишњице „Олује“, које Хрватска организује 5. августа у Книну, обележиће подизање споменика Фрањи Туђману и концерт усташког певача Томпсона.
Позорница на стадиону ФК Динаре већ се монтира, а Томпсон је, због позива државе, отказао раније планирани наступ истим поводом у Чавоглавама.
Очекује се да ће тог дана у Книну бити присутно 100.000 људи из целе Хрватске, који ће заједно с државним врхом славити дан који Срби обележавају као један од најтужнијих у својој новијој историји.
Прослава „Олује“ почеће подизањем заставе Хрватске на книнској тврђави и звоњавом са звоника, чиме се означава улазак хрватских војних јединица у Книн 5. августа 1995. године. Потом ће бити отворен Музеј „Олује“, откривен споменик Туђману, окупљенима ће се обратити највиши државни званичници, а биће приређен и културно-уметнички програм.
Подсетимо, Хрватска планира да се одужи својим злочинцима и тако што ће загребачки аеродром добити име Фрање Туђмана.
Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић каже за „Блиц“ да ће све ово погоршати односе Хрватске и Србије и само долити уље на ватру.
– Свака држава мора да има неки мит као утемељење, али њихов је пропраћен страшним злочинима. Хрватска поручује да је остала у деведесетим годинама – каже Анђелковић.
Блиц