Хрватска у чуду: Шта је Стипе Месић радио у Сјеверној Kореји?

20160118125033_348511

ЗАГРЕБ I Стипе Месић, предсједник Хрватске између 2000. и 2010., у тајности је посјетио Сјеверну Kореју, а о одласку у ову комунистичку државу која је под међународним санкцијама, коју води Kим Јонг-ун, нису били упознати ни његови најближи сарадници.

Такође, као што није познато када је тачно Месић био у Пјонгјангу, којим поводом и с ким се састао.

Ову прилично бизарну причу за Јутарњи лист потврдили су неки од најближих сурадника бившег предсједника Републике, који су такође изненађени када су прочитали Месићев опис Пјонгјанга.

Према писању Телеграма, “Стјепан Месић недавно је, као један од ријетких свјетских државника, посјетио Сјеверну Kореју, најзатворенију, најтајанственију, а откад је ових дана извршила наводно тестирање са хидрогенском бомбом и најопаснију државу на свијету”.

“Месић је описао како је био смјештен у резиденцијалном дијелу у којој је све било у реду, осим једне ствари: током боравка у вили у којој је одсјео није видио никога – ни домаћице, ни собарице па ни чуваре. А када би га повели у град, ни с ким није могао проговорити ни ријеч. Ни изван виле није било никога, тек када би их одвели у музеј или школски центар, сретали су обичне људи, али ни с њима се није могло комуницирати“, преноси Телеграм.хр.

Тајанствено приватно путовање у Пјонгјанг

“Бивши предсједник РХ, г. Стјепан Месић, боравио је у Сјеверној Kореји у кратком, потпуно приватном аранжману, и то још прије године 2015. Објављивати стога на почетку године 2016. информацију о том његовом боравку као неку сензацију потпуно је непримјерено и промашено. Његов боравак државу Хрватску није стајао ни једног, јединога евра. Управо због потпуно приватног карактера боравка јавност о том посјету није била обавијештена, за разлику од пригода у којима бивши предсједник путује на позив у стране земље, састаје се с њиховим дужносницима или иступа на међународним скуповима, а о чему се сви релевантни подаци могу наћи на wеб страници Уреда бившег предсједника”, гласи одговор који је потписала Мирјана Павоковић, водитељица Уреда предсједника РХ након престанка обнашања дужности.

Месић је већ неколико дана болестан и узима антибиотике, тако да смо с бившим шефом државе комуницирали преко његових сарадника.

Међутим, јако је занимљиво како нико од људи који с њим свакодневно комуницирају није знао да је био у Пјонгјангу.

Сви су ђеловали изненађено када смо их питали када је Месић боравио у најизолиранијој држави на свијету.

Прво се зачудио секретар у његовом кабинету, а затим је и Месићев савјетник Јован Вејновић одговорио како никада није чуо да је бивши предсједник боравио у Сјеверној Kореји.

Идентичан одговор на крају смо добили од Томислава Јакића који је годинама био савјетник за вањску политику Стипе Месића.
“Предсједник ми никада није споменуо да иде или да је био у Сјеверној Kореји”, рекао је Јакић.

Месићев службена канцеларија редовно и прилично квалитетно ажурира wеб страницу с обавијештењима о активностима бившег предсједника, гђе одлази и шта је говорио на путовањима. Месић често путује, рецимо 2015. два пута је посјетио Индију, а обишао је Русију, БиХ, Француску и још десетак држава.

Годину дана раније путовао је у Словенију, Албанију, Италију, Узбекистан, Kазахстан, Азербајџан, Индију, Kину (8-дневна турнеја у свибњу 2014.), Kувајт, Украјину, Туркменистан и Андору, а 2014. године посјетио је и Јужну Kореју.

Можда је том приликом био и у тајном посјету Сјеверној Kореји, али треба причекати хоће ли Стипе Месић објаснити ову чудну ситуацију.
НН, Јутарњи лист