Хрватска ултрадесничарка оптужила Србију у ЕП за „оживљавање злочиначке идеологије“

ЗАГРЕБ │ Хрватска европарламентарка, десничарка, Ружа Томашић, информисала је Европску комисију о изјави предсједника Србије Александра Вучића о новом приједлогу Закона о бранитељима и поставила питање да ли ће Србија моћи да затвори поглавље 23. о правосуђу ревитализовањем историје и, како је навела, „злочиначке идеологије“, пренио је загребачки Вечерњи лист.

Позивајући се на саопштење из кабинета Томашићеве, Вечерњи пише да је Европску комисију информисала о, како се наводи, „тешким ријечима“ које је предсједник Србије упутио хрватској јавности у интервјуу за Радио-телевизију Србије.

Томашићева је навела да је Вучић том приликом доношење наведеног закона окарактерисао „отварањем Пандорине кутије које ће резултовати тиме да ће Србија реципрочно донијети 500 закона о томе шта је направљено Србима у Јасеновцу или Олуји“.

Навела је и да се предсједник Србије истом приликом похвалио и да „углед Србије у међународним круговима расте, те да је тренутно виши него што га уживају неке чланице Европске уније, алудирајући при томе на Хрватску“.

Наводи да је „Вучићу спорна формулација да су агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне формације из БиХ уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у Хрватској“.

У допису Европској комисији, Томашићева пита да ли је, како се наводи, примјерена изјава предсједника државе која је кандидат за чланство у ЕУ и „хоће ли Србија бити у могућности да затвори поглавље 23. о правосуђу настављајући да ревитализује историју и злочиначке идеологије без јасно донесеног вриједносног суда везано уз агресију Србије на Хрватску 90-тих година“.

Извор: Танјуг