Hrvatske generale zabrinule najave iz BiH

generali
ZAGREB l Penzionisani hrvatski general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), udruženja koja okuplja oko 70 penzionisanih hrvatskih generala i admirala, iznio je u subotu zabrinutost i generala i visokih zvaničnika Hrvatske vojske navodnim najavama optužnica sa sudova iz Bosne i Hercegovine zbog, navodnih ratnih zločina 90-ih, a te je najave nazvao – „mini Hagom“.
“Pojavili su se problemi i mi ćemo se tu ozbiljno uključiti, jer smatramo nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Hagu, neke visoke časnike Hrvatske vojske poziva iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na tim sudovima’‘, izjavio je general Miljavac na konferenciji za novinare nakon nakon izvještajne skupštine HGZ-a u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu.
‘Što se događa nitko ništa ne zna i svi šute’‘, dodao je Miljavac, odbivši odgovoriti o kojim je časnicima riječ.
Naglasio je da nije riječ samo o svjedocima već da postoje informacije kako su neki i optuženi za ratne zločine, dodavši da „ih je puno“, no da nema prava govoriti o imenima.
General Miljavac pozvao je i medije da „istraže o čemu je tu stvar“.
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora takođe je podsjetio kako je Hrvatska vojska u oslobodilačkim akcijama tijekom rata u Hrvatskoj i BiH ratovala tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH.
Kazao je da i po međunarodnim konvencijama smije se uči u teritorij susjedne države do 60 kilometara ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna ugroza.
“Po tim konvencijama na tom se teritoriju ne smije ostati trajno ili uspostavljati vlast’‘, objasnio je general Miljavac.
Odbio je detaljnije govoriti o tim sudskim pozivima za svjedočenje i navodnim najavama optužnica za ratne zločine, ponovivši poziv medijima da se aktivnije uključe u istraživanje te pravosudne prakse u BiH.
Upitan o najavama mimohoda hrvatskih Oružanih snaga u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice vojno redarstvene akcije „Oluja“, te polemikama u javnosti oko toga, Miljavac je odgovorio da Hrvatski generalski zbor nema još konačni stav i da će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
Dodao je da Zagreb zaslužuje nakon 20 godina vojni mimohod, ali da Knin treba ostati središte onoga što je bio strateški cilj „Oluje“ i što je poništilo jednu paradržavu.
“Knin treba ostati kao trajna vrijednost, a nakon 20 godina građani ove zemlje zaslužuju vidjeti svoju vojnu silu“, kazao je Miljavac.
Fena