Хрватски министар: Неће бити ћирилице

vukovar cirilica

ВУКОВАР l Министар унутрашњих послова техничке владе Хрватске Влахо Орепић изјавио је да након брисања лажних пребивалишта у Вуковару више неће бити законског основа за постављање ћириличних табли у том граду.

„Избришу ли се сва лажна пребивалишта, српска мањина у Вуковару нема тих 30 одсто. Ако је то једино упориште за коришћење ћирилице у Вуковару, након овога тог упоришта више неће бити. Српска мањина манипулисала је нелегалним пребивалиштима“, рекао је Орепић за загребачки „Вечерњи лист“.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац изразио је у отвореном писму министру Орепићу забринутост за остваривање права мањина и за општу безбедност у Хрватској, поводом његове изјаве.

Пуповац истиче да је Влахо Орепић оптужио више пута целу мањину да манипулише пријавом пребивалишта и да такве оптужбе не само забрињавају већ и плаше.

„Када Ви, министар унутрашњих послова, не знате или намерно превиђате разлику између Закона о пребивалишту, Закона о попису бирача и Закона о попису становништва, онда постоје сви разлози за питање постоје ли и елементарне претпоставке за остваривање мањинских права“, поручио је Пуповац у отвореном писму Орепићу.

„Министре, право на службену употребу језика и писма мањине не темељи се на попису бирача већ на попису становништва. Зато немојте обмањивати јавност да ћете тиме решити проблем ћирилице“, додаје Пуповац.

Вечерњи лист, Тањуг