И ове године пребацили љествицу: У ДАВАЛАШТВУ КРВИ ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ СВЕ БОЉИ РЕЗУЛТАТИ

ТРЕБИЊЕ │ Ова година ће по броју прикупљених доза најдрагоцјеније течности у Служби за трансфузијску медицину Требиње бити боља у односу на претходну 2017, која је била изнад очекивања – јер је до данас, у 58. акција добровољног давалаштва крви, прикупљено 2.300 јединица.

До краја ове године очекују да ће бити прикупљено још десетак јединица најдрагоцјеније течности, што је 20 доза више него лани.

Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње, каже да је добровољно давалаштво крви у Требињу и Херцеговини изузетно добро развијено и да су резултати из године у годину све бољи.

Посебно радује, додаје доктор Шаренац, што су све дозе прикупљене правим добровољним давалаштвом крви.

“Ми смо изузетно задовољни како се развија добровољно давалаштво крви у нашем граду, у нашој регији. Управо смо прикупили 2.300 дозу крви, то је, заиста, фантастичан резултат, фантастична бројка. Стопосто добровољно давалаштво крви имамо дуги низ година. То је веома важно – какву структуру давалаштва крви имамо, не само број јединица, него и какву структуру”, истиче Шаренац за Радио Требиње.

Све је више нових чланова, посебно младих људи, који желе да буду дио ове хумане породице.

“Нама је посебно драго да имамо нове чланове, нове хуманисте, који по први пут дарују крв. Посебно нам је драго да су то млади људи за које рачунамо да ће дуги низ година и деценија корачати стазама хуманости, да ћемо бити одлични сарадници на том хуманом плану”, наводи Шаренац.

Колико је добровољно давалаштво крви напредовало, истиче др Шаренац, показују подаци да је 2000. године прикупљено 900 јединица крви, а у овој години биће преко 2.300.

“У структури давалаштва крви  те 2000. године само 39,2 одсто било је заступљено право добровољно давалаштво крви, а остатак је било породично давалаштво, а ево дуги низ година уназад стопосто је заступљено добровољно давалаштво крви, а то је онај суви квалитет када је у питању давалаштво. Зашто ми потенцирамо добровољно давалаштво крви? Све студије које су рађене на свјетском нивоу су показале да је крв прикупљена од правих добровољних давалаца безбједнија за пацијента у односу на крв породичних давалаца”, појашњава Драган Шаренац за Радио Требиње.

Говорећи о новинама у раду трансфузиолошких служби, Шаренац истиче да би наредних година требало да буде уведена централизација.

“То је доктринарни приступ на свјетском нивоу који обезбјеђује да све трансфузиолошке службе располажу довољним залихама обрађене крви. Тај процесс централизације није процес против кога се треба борити, то је процес који треба подржати. Међутим, централизацију не можемо да спроведемо онда када желимо. Треба да испунимо низ значајних услова да бисмо могли да спроведемо централизацију, а један од њих је да добровољно давалаштво крви буде на завидном нивоу у свим срединама”, наводи начелник требињске Службе за трансфузијску медицину.

Опширније о овој теми у емисији о здрављу „Пулс“, која је на програму нашег радија данас од 17 часова.

Д.Р.