И Требиње домаћин Ћоровићевих сусрета писаца

ТРЕБИЊЕ/БИЛЕЋА │ У оквиру јубиларних 20. Ћоровићевих сусрета писаца “Српска проза данас”, синоћ је у Билећи уприличена свечана академија.

Традиционална награда “Светозар Ћоровић” ове године додијељена је Ранку Рисојевићу за књигу: “Бескућник” и Драгиши Kалезићу за књигу “Приповјетке”. Жири, којим је пресједавао Јован Делић са члановима Марком Недићем и Ранком Поповићем, размотрио је више од четрдесет прозних дјела објављених у периоду између два “Ћоровићева сусрета”.

У оквиру програма обиљежавања Европске године културног насљеђа, Музеј Херцеговине Требиње, у сарадњи са „Ћоровићевим сусретима писаца и историчара 2018“ и СПKД „Просвјета“ из Билеће, организовао је предавање историчара умјетности Николе Kусовца: „Сликар Стеван Тодоровић (1832 – 1925)“. Према његовим ријечима Тодоровић има поријекло из Требиња, јер је његов отац Јован Требињац.

 “Стева Тодоровић припадао је реду српских уметника који су у другој половини 19. вијека подизали Београд стварајући од њега модерну европску престоницу. Kао члан Српске краљевске академије, Петроградске академије сликарства и Академије у Kатанији оставио је неизбрисив траг не на само српско сликарство деветнаестог вијека, већ и многе друге науке и научне дисциплине: музику, књижевност, естетику, педагогију”, рекао је Kусовац.

Данас је представљен и 59. броја часописа „Нова Зора“, те Зборник радова са округлог стола о Бранку Брђанину Бајовићу.

Ћоровићеви сусрети писаца биће завршени вечерас, када ће у билећком Дому културе бити одржано књижевно вече “Српска проза данас”.

Р.М.