I u Srbiji je moguć Sinčić

pol-populaBEOGRAD | Ankete pokazuju da bi više od trećine birača glasalo za neku potpuno novu partiju. Glasači postojećih stranaka priželjkuju osveženje. Neka nova stranka, neopterećena prošlošću, imala bi veće šanse od razbijene opozicije.
Više od trećine birača u Srbiji priželjkuje neku novu snagu na političkoj sceni, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Politički analitičari slažu se da to ostavlja dovoljno prostora da se i u Srbiji pojavi neki naš Sinčić ili Cerar, koji su u Hrvatskoj i Sloveniji bili izborno čudo.
Zanimljiv je i podatak da čak i među glasačima postojećih partija ima onih koji bi na listiću radije zaokružili neko novo ime, ako bi im se ukazala prilika.
Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli“, kaže da prema njihovim anketama između 35 i 40 odsto birača želi da podrži neku novu stranku. Uveren je da to najavljuje turbulencije na političkoj sceni koje mogu da uključe i neke nove pokrete.
„Ipak, mislim da je formiranje pokreta kao što je grčka Siriza i španski Podemos u našem slučaju manje verovatan ishod. Verovatnije je dalje jačanje i potpuna dominacija SNS ili politički sukob koji bi uključio različite aktere i išao mimo ideoloških i partijskih linija podele“, objašnjava Vukadinović.
Okolnosti u većini zemalja u kojima su novi lideri preuzeli vlast ili bar otkinuli značajan deo političkog kolača na izborima bile su slične poput onih koje danas imamo i u Srbiji. Uglavnom je reč o zemljama sa dubokom ekonomskom i dužničkom krizom, padom poverenja u „klasične“ partije, manjom izlaznošću i velikim brojem „belih listića“ u glasačkim kutijama.
Da bi politički talas novih pokreta, uglavnom levičarskih, antisistemskih i antievropskih, mogao da „ponese“ i Srbiju, smatra Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“.
On veruje da su šanse za to utoliko veće što više vremena bude proteklo do narednog izlaska na birališta:
„Opozicija je razbijena, opterećena prošlošću i teško bi mogla da se okupi i ugrozi vlast. Međutim, neka nova stranka, neopterećena prošlošću imala bi mnogo veće šanse“.
Pejić dodaje i da „ne treba izgubiti iz vida da je i SNS na neki način nova stranka, koja ima dosta članova i simpatizera koji nisu iz redova SRS i koja je neočekivano brzo osvojila ubedljivu vlast“.
VUČIĆ BEZ PREMCA
Na pitanje da li danas žive bolje ili gore nego pre dve godine, u istraživanju NSPM, 45 odsto ispitanika odgovorilo je da živi gore, 40 procenata reklo je da im je situacija ista, a samo 11 odsto kazalo je da im je bolje.
Ipak, političar u koga imaju ubedljivo najviše poverenja i dalje je premijer Aleksandar Vučić sa 53,4 odsto. Drugi je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa 9,9 a prvi predstavnik opozicije na listi je Boris Tadić sa 5,3 odsto podrške.
Večernje Novosti