Илегално оружје у БиХ откупљиваће држава?

381118_1

БАЊАЛУКА/САРАЈЕВО │ Постоји могућност да ће у наредном периоду бх. грађани илегално оружје које посједују моћи легално да продају, сазнају „Независне“.

Идеја за такву праксу већ постоји, али је стручна јавност скептична по више питања, попут тога како обезбиједити новац, до тога како грађане који убојите справе крију 20 година убиједити да их се коначно одрекну.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, истакао је да након ранијих акција кодног назива „Жетва“, током којих је прикупљано илегално наоружање, није било сличних озбиљнијих активности.

„Тако грађани, и кад би жељели, сада не могу или не смију да предају наоружање“, рекао је Мектић.

Додаје да је у плану успостављање регионалне иницијативе у склопу које би се државе западног Балкана заједно бориле против тероризма, али и кријумчарења оружја.

Откупљивање оружја једно од рјешења

„Неке државе су и откупљивале од грађана наоружање, па ћемо виђети да у оквиру те иницијативе урадимо тако нешто на регионалном нивоу, односно свако на подручју своје земље, па чак можда да обезбиједимо средства из одређених фондова те да покушамо, између осталог, и да откупљујемо то оружје“, потврдио је Мектић.

Армин Кржалић, директор Центра за безбједност студије из Сарајева, каже да је оваква пракса била на снази и раније, а испоставило се да су за реализацију потребна велика средства.

„У Брчком, када је то реализовано, фонд који је био предвиђен за прикупљање оружја био је потрошен већ до 12 сати. Таква идеја би наишла на подршку грађана, али било би за то тешко наћи средства“, рекао је Кржалић.

Драгомир Кесеровић, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука, истиче да није сигуран да би активност ове врсте дала запаженије резултате.

„Овђе би људи за новац свашта урадили, али бојим се да се акција не би могла организовати на нивоу БиХ јер се не би могли око тога усагласити политичка руководства, безбједносне агенције и тако даље“, каже Кесеровић.

Гојко Васић, директор Полиције Републике Српске, напомиње да би за реализацију овакве идеје било потребно ускладити законска рјешења, односно омогућити да лица која донесу наоружање буду ослобођена кривичне одговорности.

„Засигурно да и таква активност може допринијети да се број цијеви у нелегалном оптицају смањи“, нагласио је Васић.

Из Центра за контролу малокалибарског и лаког наоружања у југоисточној Европи (СЕЕСАЦ) истичу да би таква кампања имала смисла само ако би се, као и претходна, спроводила у цијелој БиХ, синхронизовано и координисано.

Да су бх. грађани наоружани до зуба свједоче и најновији подаци Европске агенције за заштиту граница (Фронтекс), по чијим процјенама је у БиХ око 800.000 комада илегалног оружја.

Независне новине