Aktuelno

Ima svijeta i bez interneta

TREBINJE I “Nikad ljepša jesen u ljetu nije bila”, ovim riječima mještani Ušća opisuju ljeto koje je već duboko zakoračilo u juli.

Sa ovom složenicom upoznao nas je starješina Odreda izviđača Trebinje Nebojša Neba Ratković koji je najveći “krivac” zašto je ovaj kutak trebinjske opštine postao mjesto okupljanja izviđača i mladih sportista ne samo iz Trebinja nego i iz RS, BiH, Srbije i Crne Gore.

Ovog puta, stigli smo baš na ručak. Četrdesetak izviđača iz Banjaluke, Trebinja i Perleza, zrenjaninskog naselja poznatog iz pjesme “Garavog sokaka”, ‘u Perlezu stao voz’.

Na meniju grašak sa mesom. I čokoladica.

“Ti kao da si znao kad ćeš da dođeš. I baš na ručak”, sa osmjehom mi reče Neba a na to se, uključi i ‘prva dama’ kampa Tatjana Mrkaić i doda: “A znao si da pripremamo i dobru pitu od jabuke za večeru”.

“Slučajno sasvim”, rekoh ali ćemo probati i jedno i drugo”, rekoh im. A hrana i ukusna i obilna.

I nećete vjerovati, bilo je i “repete” pogotovo kod onih najmlađih dok su oni stariji iskoristili kratkotrajni izlet u grad i “pokvarili” apetit.

“Disciplina je na odličnom nivou, djeca izuzetno dobro prihvataju sve obaveze i svi smo itekako zadovoljni. Oni svakako najviše”, kaže nam Neba.

“Jedino raspoloženje kvari Sušica koja je poprilično hladna. Svega 20 stepeni ali ipak je sezona kupanja, za one najhrabrije otvorena”, priča nam Neba.

“Kamp je, na našu radost, od osnivanja do danas prevazišao i naša najsmjelija očekivanja. Ove sezone uspjeli smo da nešto novo i dogradimo. Zahvaljujući “Vodama RS”, napravljeno je 40 metara potpornog zida, a mi smo napravili nadstrešnicu i ogradu i ovo dodatno uljepšali. Evo vidite, danas ćemo postaviti još jedan zid u blizini obale. Nije nam ni želja da kapacitet još više proširujemo. Kada bi ovdje bilo više djece, vjerujte sa njima bi bilo nemoguće provesti predviđene planove i programe obuke”, ističe on.

Planirano je da u narednom periodu u kampu gostuju izviđači, sportisti pa čak i glumci.

Jedan od rukovodilaca odreda izviđača “22. april” iz Banjaluke, rođena Novljanka Danijela Mitrašinović u kampu boravi od prvog dana. Ona, njen suprug i djeca, svi su izviđači.

“Prva dva dana boravka za mlade izviđače znaju biti najteža. Ali oni se odviknu od mobilnih telefona, tablet, kompjutera. A treći dan već se uključuju u potpunosti i uživaju u svakom trenutku. To je najbolje od svega”, priča nam Danijela.

 

Djeci najinteresantnija je, čini nam se, radionica u prirodi u kojoj djeca izrađuju figure od gipsa i oslikavaju. Predavač je profesor Dobro Marić iz Titela a prave se tzv. “magneti” sa obilježjem “eko kampa”.

U tišini ostavismo izviđače koji su nas uvjerili da ima života i svijeta i bez interneta.

Ratomir Mijanović