Интерпол упозорава : Џихадисти се враћају у БиХ!

Јирген Шток, генерални секретар “Интерпола“ изјавио је након данашњег састанка са Драгнаом Мектићем, минситром безбјендости БиХ и са директорима полицијских агенција у БиХ да се, због повратка џихадиста и њиховог пораза у Ираку и Сирији мијења међународна и безбједносна ситуаицја што захтијева од свих да боље сарађују и размијењују податке.

“Од међународног тероризма, организованих криминалних група, сајбер криминала, наше заједнице се суочавају са низом пријетњи које сви заједно морамо рјешавати. Ове пријетње су више него раније на међуанродном нивоу, много су комплексне и ни једна земља није у ситуацији да се сама избори са тим пријетњама. Јединице за провођење закона, полицијске агенције, због терористичких пријетњи и напада који се дешавају у свим дијеловима свијета, заиста су у ситуацији да требају користити успостављене мреже полицијских агенција. И из те перспективе желим да похвалим БиХ и централну улогу коју су полицијске снаге из ове земље имали у заједничким операцијама, посебно када је у питању илегална трговина ватреним оружјем“, рекао је Шток.

Он је истакао да данас сви гранични прелази БиХ прикључени су на Интерполов систем и он им омогућава свим базама података Интерпола.

Мектић је рекао да су разговарали о проширењу сарадње између БиХ и “Интерпола“ и о потреби да БиХ упути свог официра у сједиште ове организације.

„Упознао сам секретара шта су то кључни безбједносни изазови унутар БиХ и на неки начин сам позитивно изненађен како је Интерпол врло брзо реаговао у неким институцијама, посебно када је у питању борба против радикализма и тероризма. Упозорио сам да, сада након пораза ИСИЛ-а, да ће један број оних који су ратовали са ИСИЛ-ом враћати се у Европу, па и у БиХ. И мислим да ћемо и на том плану добивати од интерпола одређене анализе и податке“, рекао је Мектић.

Независне новине