Iran i Irak zajedno protiv ISIL-a

513060_irak-islamisti-ap_fBAGDAD/TEHERAN | Iran je ušao u borbu za preuzimanje velike iračke rafinerije od ISIL-a, pružajući podršku iračkim kopnenim snagama vojnicima, artiljerijom i teškim naoružanjem.
Američki izvori, koji su željeli da ostanu anonimni, navode da su iranske snage preuzele značajnu ulogu u ofanzivi u Beiji u posljednjih nekoliko dana, u sadejstvu sa iračkom šiitskom milicijom.
Iranska uloga nije pomenuta u zvaničnom saopštenju američke vojske, koja tvrdi da su iračke snage bezbjednosti uz pomoć SAD uspjele da uspostave kopneni put prema rafineriji Beiji, prenosi AP.
U saopštenju američkog vojnog štaba u Kuvajtu se navodi sa su Iračani dobili pojačanje unutar izolovanog kruga rafinerije.
Iranska uloga u Iraku predstavlja glavnu komplikaciju za Obaminu administraciju, dok traži najefikansiji pristup za supotstavljanje ID.
Predstavnici SAD su izjavili da se ne protive doprinosu koji daju Iranci pružajući podršku iračkoj šiitskoj miliciji, dok to rade pod komandom i kontrolom iračke vlade.
Američki general Tomas Vajdli nije želio direktno da komentariše ulogu Irana, samo je rekao da su sve snage u Beiji usklađne sa vladom Iraka i pod kontrolom iračkih snaga bezbjednosti.
Agencije