Иран: Не прихватамо измјене нуклеарног споразума

Иран је саопштио да неће прихватити никакве измјене нуклеарног споразума са свјетским силама из 2015. и да ће одговорити на санкције САД, јављају агенције.

Амерички предсједник Доналд Трамп обећао да ће се повући из нуклеарног споразума ако европски савезници не исправе његове „страшне пропусте“.

Споразум који је Иран потписао 2015. са Кином, Русијом, САД, Великом Британијом, Француском, Њемачком и Европском унијом подразумијева ограничавање нуклеарног програма Ирана у замену за смањење санкција које су му наметнуте.

У саопштењу које је пренијела новинска агенција ИРНА, Министарство спољних послова Ирана је навело да „неће прихаватити никакву измјену споразума, ни сада ни у будућности“, преноси Ројтерс.

Како преноси агенција, Иран је истакао да ће одговорити на санкције које су САД увеле шефу правосуђа те земље Ајатолаху Садику Лариџанију.

САД су увеле санкције против 14 појединаца и фирми због, како се наводи, кршења људских права и подршке иранском програму оружја, а међу њима је и шеф иранског правосуђа ајатолах Садек Лариџани.

Америчко министарство финансија саопштило је да је Лариџани, близак савезник врховног иранског вође ајатоле Али Хамнеија, „одговоран за наређивање, контролу и спровођење озбиљних кршења људских права држављана Ирана“, преноси Ројтерс.

Претходно је Трамп изјавио да ће потврдити нуклеарни споразум са Ираном последњи пут ако он не буде промијењен да би дао Вашингтону и европским савезницима шансу да поправе „страшне пропусте“ споразума из 2015. године.

„Ово је посљедња шанса. У одсуству таквог споразума САД неће поново суспендовати санкције да би остао у нуклеарном споразуму са Ираном. А ако у било ком тренутку проценим да тај споразум није постигнут, повући ћу се из договора одмах“, рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Том одлуком коју ће Трамп потписати суспендују се америчке санкције Ирану за још 120 дана.

Према споразуму шест свјетских сила и Ирана, Техерану је забрањено обогаћивање уранијума до 2025. године, док Бијела кућа жели да трајно ограничи тај програм.

Истовремено, Министарство финансија САД одлучило је да уведе нове санкције против 14 иранских грађана и правних субјеката.

Министар спољних послова Ирана Џавад Зариф у петак је изјавио путем Твитера да најновија одлука америчког предсједника Доналда Трампа о нуклеарном споразуму између Ирана и свјетских сила подрива солидан мултилатерални договор.

Танјуг