Irska: Većina za legalizaciju istopolnih brakova

20150523135120_306666
DABLIN | Preliminarni rezultati referenduma o legalizaciji istopolnih brakova u Irskoj pokazuju da je većina stanovnika u ovoj katoličkoj zemlji na juče održanom referendumu podržala legalizovanje gej brakova.
U Dablinu su glasovi prebrojani na 13 odsto glasačkih mjesta, a prema prvim rezultatima 73 odsto glasača podržalo je brak pripadnika istog pola.
I u ostalim dijelovima Irske su slični rezultati, a ako takvi podaci budu i konačni Irska će biti prva zemlja na svijetu koja će tu odluku donijeti na referendumu.
Biračima je na referendumu postavljeno pitanje da li žele da se u ustav doda član koji glasi: „Brak mogu sklopiti dvije osobe u skladu sa zakonom, bez obzira na njihov pol“.
Legalizacija gej brakova bi bila ogromna promjena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen, osim u slučaju kada je ugrožen život majke.
Predloženu reformu podržavaju sve političke stranke i mnoge javne ličnosti, a protive joj se lideri Katoličke crkve u ovoj zemlji.
Srna