Исламисти пред вратима Косова

20150630152033_312882
ПРИШТИНА │ Исламски терористи спремају нападе на ширем подручју Космета, па су институције самопроглашеног Косова у стању пуне приправности.

Према званичним информацијама полицијске службе, терористи из Ирака и Сирије, преко својих ћелија на Косову, Македонији и јужној Србији, припремају низ акција.

У складу са процјенама, подигнута је безбједност на највиши ниво, са посебном пажњом на обезбјеђивање полицијских станица, затвора, зграде парламента, владе самопрокламованог Косова и објеката дипломатских мисија.

Опасности од терористичких акција непрестано су присутне – тврде у полицијској станици у Грачаници и наводе да је полицијски објекат у строгом центру градића, као и друге полицијске станице на Космету, под посебним мјерама обезбјеђења.

Степен безбједности иде дотле да полицајци који су распоређени на котама обезбјеђења носе панцире.

Косовска полиција, у сарадњи са Еулексом, разматра отказивање традиционалног концерта у центру Приштине посвећеног Дану независности САД, који би требало да буде одржан 4 јула.

Полиција је поднијела више од 130 кривичних пријава против лица која се повезују са учешћем у терористичким акцијама и криминалним организацијама, као и због њихове подршке особама које су припремане за слање у терористичке редове у Сирији И Ираку.

Ухапшено је 80 лица и извршена је претрага на стотињак локација на ширем простору Косова.

Највећи број ухапшених је на подручју Призрена, Гњилана, Србице и Глоговца, као и незаобилазног упоришта исламских фундаменталиста – јужне Косовске Митровице, истичу у полицији.

У том региону приведено је више имама, који су дјеловали под окриљем наводних „хуманитарних организација“ са Блиског истока, посебно из Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.

Према полицијским процјенама, највећу пријетњу миру представља отворена граница и све већи број азиланата који привремено уточиште налазе на подручју Бујановца и Прешева, општина које су од раније познате као упоришта терористичких група и шверцера дроге.
Због опасности од „прилива“ терориста пресвучених у одјећу азиланата, административна линија Косова и централне Србије сада је под посебним надзором.

Истовјетне мјере безбједности предузимају се и у региону граничне линије према Македонији.

Полиција процјењује да је у посљедњих двадесетак дана око 10 терориста ушло на територију Косова са задатком да врбују активисте који би вршили терористичке нападе, попут оног у Куманову.
ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА
Срна