Islamisti prete Balkanu „Krenite u napad na Kosovo, Makedoniju, Albaniju“

623667_isis-balkan-foto-printscreen-sendvid-com_ff
Teroristi Islamske države nedavno su objavili video snimak u kojem otvoreno prete balkanskim državama, pozivajući muslimane sa ovih prostora da pristupe njihovoj organizaciji i započnu napade u svojim zemljama.
El Hadžat medija centar, koji je jedan od glavnih medija koji Zapadu dostavlja poruke islamista, objavio je pomenuti video snimak pod nazivom „Čast je u džihadu, poruka Balkancima.“
Snimak traje 22 minuta, a na njemu se na engleskom jeziku govori o istoriji Balkanskog poluostrva i muslimanskih zajednica u regionu, s posebnim akcentom na Albaniju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.
Na video snimku su prikazani pripadnici islamske države sa Balkana. Nekoliko njih poziva ostale muslimane da im se pridruže na ratištu u Siriji i Iraku, „gde mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama“.
Među identifikovanim islamistima sa snimka su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni, koji je pozvao sve muslimane da učine hidžru (iseljenje).
„Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)“, rekao je Abu Muhamed el Bosni, i poručio gledaocima da „vrate film unazad, u poslednji rat u Bosni i Hercegovini“.
Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv „diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji“, kao i na njihove vojske.
„Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete“, kažu džihadisti na snimku.
Blic