„Исламска држава“ преузела одговорност за напад у Лондону

ЛОНДОН │ Терористичка организација „Исламска држава“ преузела је одговорност за нападе на Лондонском мосту и пијаци, у којима је убијено седам особа.

– Одред бораца „Исламске државе“ извео је напад у Лондону – објављено је на агенције Амак, блиске џихадистима, пренио је Ројтерс.

Најмање седам особа је убијено, а 48 је рањено у терористичком нападу у централном Лондону када је комби улетио међу пјешаке на Лондонском мосту. Нападачи су се затим из возила упутили на оближњу пијацу и наоружани ножевима напали пролазнике.

Британска полиција је, у склопу истраге о нападима који су се догодили у суботу, ухапсила „одређен број људи“, након што је у раним јутарњим сатима извела рације на двије локације у источном делу Лондона.

Полиција је саопштила да су припадници Противтерористичке команде упали на двије локације и да се тамо врше претреси, због повезаности са нападима у којима је седам особа изгубило живот, а више од 50 повријеђено, јавља Ројтерс.

Британска премијерка Тереза Меј одржаће сједницу владиног комитета за хитне безбједносне ситуације на коме би се разговарало о том нападу, трећем у посљедња три мјесеца у Британији.

Најмање 21 повријеђена особа је у критичном стању.

Један од починилаца терористичког напада на Лондонском мосту претходно је покушао да радикализује дјецу и да их убиједи на пређу на ислам, пише данас британски „Телеграф“.

Лист наводи да је комшија раније пријавио једног од нападача полицији након што је покушао да утиче на њену дјецу да пређу на ислам.

„Покушао је да радикализује дјецу, често би их пратио у парк и причао им о исламу. Он је знао да долази на врата и дјеци дијели слаткише током мјесеца рамазана„, рекла је Ерика Гаспари, која је живјела у близини нападача, пише лист.

Лист наводи да се она суочила са њима након што су дјеца изјавила да желе да постану муслиман.

Извор: РТС, СРНА (Фото: Танјуг)