Isplaćena tranša socijalnim kategorijama

zgrada-gradske-uprave
TREBINJE | Iako suočen sa finansijskom blokadom nakon što je preko 5 miliona maraka praktično ostalo zaroblјeno u Bobar banci nakon uvođenja prinudne uprave, Grad Trebinje je uspio da u proteklih petnaestak dana prikupi dovolјno finansijskih sredstava da isplati prvu tranšu za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izjavio je danas za RT gradonačelnik Slavko Vučurević.
Gradonačelnik Trebinja ističe da je uz velike napore i probleme vezane za sredstva koja su zaroblјena na Bobar banci, Grad Trebinje uspio upotpunosti da izmiri svoje obaveze prema korisnicima socijalnih davanja.
„Socijalne kategorije su prioritet pri izmirivanju obaveza Grada Trebinje i one su prve pri rješavanju. Uprkos i dalјe teškoj situaciji, Grad ulaže napore da obezbijedi sredstva za isplatu plata gradskim budžetskim korisnicima“, kaže gradonačelnik Vučurević.
On je naglasio da je stupanjem na dužnost 2012. godine deficit Grada Trebinja bio oko milion i 800 hilјada KM, koji je kreditno pokriven.
„Utvrđena dugovanja FK Leotar, koje niko nije riješio, su preko milion i 800 hilјada KM. Dakle, djelovanjem lokalnog i republičkog SNSD–a, Gradu Trebinju je u poslјednje dvije godine načinjen finansijski udar od 9 miliona KM, a još nam prijeti oko 4 miliona KM štete, ako se nepovoljno riješi privredni spor koji je Grad pokrenuo da zaštiti svoje vlasništvo nad stadionom Leotara, koji je založen u vrijednosti navedenog iznosa“.
Vučurević je naglasio da se, uprkos svemu, na nivou RS pojavlјuje jedan broj lјudi u vlasti sa želјom da se pomogne Trebinju.
„Postoje ideje organizovanja donatorske konferencije za pomoć Trebinju. Raduje da postoji volјa takvih lјudi. Mi ćemo voditi računa o socijalnim kategorijama, ali i drugim gradskim budžetskim korisnicima“, ističe on.
„Grad Trebinje uputio je pismo Predsjedništvu BiH, Ombudsmenu za bankarstvo RS i BiH, Centralnoj banci BiH, Evropskoj agenciji za bankarstvo, kancelariji OHR-a i svim relevantnim bankarskim i drugim institucijama da pomognu i da se barem utvrdi odgovornost –jer, kako je moguće da jedna banka propadne a da niko ne bude odgovoran“, kaže gradonačelnik Trebinja i navodi da su u toku pripreme vezane za podnošenje krivičnih prijava protiv svih onih koji su odgovorni za nanošenje štete Gradu Trebinju u iznosu od 5 miliona KM.
R.M.