Исповијест њемачког џихадисте о ИД

368878_1

Њемачки џихадист, који је побјегао од Исламске државе (ИСИЛ) у Сирији, након што је свједочио бруталним декапитацијама и егзекуцијама, тврди да та терористичка творевина планира напад који би обухватио подручје читаве Европе.
– Они желе нешто што ће се догодити свугђе у исто вријеме – рекао је за „Дер Спиегел“ 27-годишњи бивши џихадист, идентифициран као Харрy С. из затвора у Њемачкој.
Рекао је како је три мјесеца провео с ИСИЛ-ом у Сирији, те да је побјегао јер више није могао поднијети њихову бруталност, а сада све што зна говори њемачким властима, преноси „Индепендент“.
Испричао је и шта зна о терористи познатом као Мохамед Махмоуд, аустријском исламисти, који је основао забрањену салафистичку терористичку групу „Миллату Ибрахим“.
Тврди да је Махмоуд на седмичној бази проводио масовна погубљења и идеолошке тренинге у Раки.Извјештаје да су Махмоуд и берлински репер Денис Цусперт, који је промијенио име у Абу Талха ал-Алмани, убијени у зрачним нападима у Сирији, њемачка влада није потврдила.
Харрy С. је суочен с оптужбама за чланство у терористичкој организацији и чека га подужа затворска казна ако буде проглашен кривим на суду.
Његов адвокат Удо Wüртз истакнуо је како његов клијент није директно учествовао у злочинима, назвавши га „потрчком који је сам себи дозволио да га заведе пропаганда ИСИЛ-а и који је сам себе довео у заблуду“.
Њемачке обавјештајне службе вјерују да се више од 700 Нијемаца придружило ИСИЛ-у у Ираку и Сирији.
Аваз