Истамбул: Новинари више на мети од џихадиста

ISTANBUL

ИСТАНБУЛ l Суд у Турској одбацио је данас жалбу против хапшења двојице уредника дневних листова Чана Дундара и Ердема Гула.

Виши суд у Истанбулу данас је одбацио жалбу адвоката Дундара, главног и одговорног уредника дневника „Џумхуријет“, и Гула, шефа дописништва у Анкари, који су прошле седмице ухапшени због оптужби за шпијунажу.

Организација „Репортери без граница“ покренула је данас међународну петицију за ослобођење двојице новинара, а међу првима који су се потписали јесу амерички лингвиста Ноам Чомски, француски економист Томас Пикети и турски пијанист Фазил Сај.

У петицији је Ердоган оптужен за „дугогодишњи методички слом медија у Турској“ и за кривично гоњење новинара на „веома свиреп начин“.

Генерални секретар „Новинара без границе“ Kристоф Делор изјавио је да све указује на то да турске власти кривично гоне више новинаре него џихадисте „Исламске државе“.

„Мета турских власти је погрешан непријатељ“, рекао је Делор на конференцији за новинаре у Истанбулу.

Суд у Турској је прошле седмице оптужио двојицу новинара за помагање терористичкој организацији и шпијунажу јер су у чланку навели да је Турска тајно испоручивала оружје побуњеницима у Сирији.

Обојица остају у притвору у очекивању суђења, али још није одређен датум, што може потрајати мјесецима.

Уколико буду проглашени кривим, обојица се суочавају са затворским казнама у трајању до 45 година.

Ердоган је претходно упозорио Дундара да ће платити високу цијену због објављивања чланка.
Срна