Истиче екстрадициони притвор Насеру Орићу

20150625083832_311993
САРАЈЕВО │ Екстрадициони притвор ратном команданту снага у Сребреници Насеру Орићу, након хапшења у Берну 10. јуна, истиче у данас.
У Министарство правде БиХ јуче је стигао захтјев Тужилаштва БиХ да од правосуђа Швајцарске затражи изручење Орића, што је Министарство и урадило.
Тужилаштво БиХ раније је саопштило да би изручење Орића правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета „Насер Орић и други“ који се води пред правосуђем БиХ, пише Н1.
У овом предмету, који је покренут 2006. године, Насер Орић је испитан 2008. године по захтјеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.
С обзиром на то да је ријеч о особи која је држављанин БиХ и која је доступна правосудним органима те да се одазива на позиве правосудних органа, у овом предмету није тражено одређивање мјере притвора или других мјера забране, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.
Орић је у Берну ухапшен по потјерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.
Организациони одбор за обиљежавање 20 година од страдања Бошњака у Сребреници закључио је да уколико некадашњи командант Армије БиХ у Сребреници Насер Орић не буде пуштен на слободу до 30. јуна, све планиране активности за 11. јул биће одгођене.
Независне новине