Истине и лажи о руском дугу

381733_1

БАЊАЛУКА | Руски дуг, настао још за вријеме бивше Југославије по којем БиХ припадају 123 милиона клириншких долара, а од тога Републици Српској трећина, ових дана изазвао је рат на релацији Влада и предсједник Српске-Савез за промјене.

Руководство Српске оптужује кадрове Савеза за промјене у Савјету министара БиХ да блокирају исплату дуга, а из Савеза одговарају да руководство Српске шири неистине и лажи.

„Само захваљујићи поштовању које Руска Федерација има према руководству Републике Српске БиХ је добила могућност да у готовини наплати дуг“, тврди министар у Влади Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић каже да једини услов који је Русија поставила јесте да се једна трећина дуга уплати у буџет Српске, али министар у Савјету министара БиХ Мирко шаровић се супродставља одлукама Руске федерације.

„Оцјењујем то као један од најболнијих удараца који су Републици Српској могли да задају српски представници у Савјету министара БиХ. Супротставили су се томе да средства која припадају Српској дођу у Српску и да се рјешавају проблеми које ми у Републици Српској имамо“, истиче министар Ђокић.

„Проблеме које има Република Српска, а за које је одговорно актуелно руководство, покушавају сакрити лажима,измишљањем завјера,страних и унутрашњих непријатеља“  одговарају из СДС-а. Министар Мирко шаровић тврди да Савјет министара БиХ није уопште разматрао питање руског дуга.

„Немамо никакав захтјев ни понуду руске владе“, каже шаровић и подсјећа да о питањима спољњег дуга преговоре води Предсједништво БиХ.

„Нека је свима јасно да Република Српска никада неће изгубити свој дио, своју трећину средстава без обзира када ће се ријешити питање руског дуга. Све остало су лажи и манипулације“, тврди Шаровић.

И предсједник СДС-а Младен Босић потврђује наводе министра Шаровића.

„Читава прича је конструисана тако да се стекне утисак да ми желимо да паре оду у Републику Српску. То није тачно. Сматрамо да свако треба да добије онолико колико му припада укључујући и Брчко Дистрикт који је такође дио БиХ. СДС жели да све буде урађено по закону и да оно што припада Републици Српској буде уплаћено у буџет Српске, ту нема никакве дилеме“, поручује Босић.

Лидер напредне Српске Адам шукало сматра да су оптужбе према шаровићу, СДС-у и Савезу за промјене хистеричан покушај власти у Српској да сакрију чињеницу да су након више од деценије власти довели Републику Српску у финансијску нестабилност и несигурност.

„Република Српска изгубила је финансијску независност. То је пораз политике СНСД-а који се, наводно, залаже за независност Српске, а први корак ка независности требало би да буде финансијска независност. Република Српска вољом владајуће коалиције више није финансијски независна, зависи од средстава са нивоа БиХ. То је катастрофа“, каже шукало и додаје да је власт Српске кука и тражи спас зато што су из буџета Српске и преко свих тендера толико опљачла Републику Српску да данас не могу да исплате ни оне категорије које су стварале Српску.

Из Савеза за промјене подсјећају СНСД и њихове коалиционе партнере да су и на нивоу БиХ били дио власти више од деценије.

„Зашто тада нисте рјешавали руски дуг? Зашто нисте ријешили питање дуга БиХ Руској Федерацији, од чега је половина дуг Српске? Престаните да измишљате и лажете народ у Српској и почните да радите у корист народа Српске“, поручују из Савеза за промјене.

БН ТВ