Источна Херцеговина- мјесто суживота и толеранције

56fa82aca2897d1994c238c3_20160329_1327

БИЛЕЋА | Источна Херцеговина мора бити мјесто суживота и толеранције, а на вјерским је поглаварима да учине све што могу да то тако и буде, поручено је данас у Билећи, гдје су се сусрели реису-л-улема Хусеин Kавазовић, мостарски муфтија Салем ефендија Дедовић и главни имам Садет ефендија Билалић са епископом захумско херцеговачким и приморским Григоријем.

Епископ Григорије је овај састанак и посјету назвао великим кораком у међусобним односима и овог народа и њихових вјерских поглавара.

„Из дана у дан покушавамо да покажемо и себи и другим људима да нам нема другог начина живота осим да поштујемо и себе и друге, да једни друге, колико је год више могуће, волимо и да једни на друге гледамо као на своје, да немамо страха једни од других већ велике љубави“, казао је владика Григорије.

„Јако је важно допринијети повратку муслимана у ове крајеве и да сви заједно учинимо да људима олакшамо њихове животе, да повратимо повјерење међу народима, а на томе путу имамо још јако пуно посла, ширећи љубав међу народима и поштујући једни друге онако како је то увијек било на овим просторима“, рекао је ефендија Kавазовић.

Свејстан да је повратнички живот било гдје у БиХ тежак, он ипак истиче да великих проблема повратници на овом подручју немају, о чему га је информисао и Садет ефендција Билалић,  главни имам за Билећу и Гацко.

Ефендија Билалић додаје да је ова посјета развеселила све бошњачке повратнике који, како каже, имају само оне проблеме које имају и њихови суграђани Срби, а то је незапосленост, па им је потребна помоћ за одржив повратак.

„У Гацку је далеко боље стање када је повратак Бошњака у питању, с обзиром да имамо неколико повратничких села, попут Kуле Фазлагић са близу 40 породица, затим Бахори, али се у љетном периоду из Сарајева, Мостара,Дубровника у ове крајеве слије велики број бошњачких повратника, од чега има и младих, али је у Билећи најмање остварен повратак Бошњака са свега неколико људи, међу којима нена Фата Јагањац која је веома везана за Цареву џамију у центру града“, рекао је Билалић.

Сви они су, заједно са мостарским муфтијом Салемом ефендијом Дедовићем, у Билећи присуствовали пуштању у функцију лифта за особе са инвалидитетом испред Цареве џамије у Билећи.

Ефендија Kавазовић је, осим Билеће, обишао и Гацко, Требиње и Столац…

О ПАРАЏЕМАТУ

Ефендија Kавазовић је приликом посјете Херцеговини истакао да је питање параџемата важно за Исламску вјерску заједницу и да нема ништа против тога да људи исказују своју вјеру и мимо Исламске вјерске заједнице, али да све мора бири транспарентно.

„Ако неко то жели, нека то и чини, али не могу у отвореним демократским друштвима  дјеловати затворне групе, што је основно питање када је ријеч о параџематима“, казао је Kавазовић и додао да затворени приступ није добар за цјелокупно друштво, а то је оно што ИВЗ покушава саопштити држави.

Додаје да се нада да ће и ИВЗ потписати ускоро уговор са Предсједништвом БиХ, попут католичке и православне цркве…

НН