Историјски споразум Ватикана и Палестинаца

20150626134045_312228
РИМ │ Ватикан и Палестинци потписали су историјски споразум о правима Католичке цркве на палестинским подручјима, објавио је Ватикан у саопштењу.
Споразум су потписали ватикански секретар за односе с државама (министар спољних послова), британски прелат Паул Ричард Галагер и палестински министар спољних послова Ријад ал Малики, преноси Хина.
Упркос томе што Ватикан од 2013. године говори о „Држави Палестини“, Палестинци оцјењују да је потпис овог споразума „де фацто признање“ њихове државе, што изазива незадовољство и љутњу Израела.
Споразум изражава подршку Ватикана рјешењу „сукоба између Израелаца и Палестинаца у склопу формуле о двије државе“, како је још у мају објаснио монсињор Антоине Камилери, шеф делегације Свете столице.
За Палестинску ослободилачку организацију овај споразум чини Ватикан 136 државом која је признала палестинску државу.
За Израел таква одлука „неће унаприједити мировни процес и далеко од тога да ће довести палестинско вођство за преговарачки сто и на билатералне преговоре“.
Ватикан, који од 1993. године има успостављене дипломатске односе с Израелом, преговара од 1999. године о споразуму о правима католичке конгрегације у израелској држави, али сваки састанак, који се уприличује у просјеку једном у шест мјесеци, до сада је завршавао неуспјехом, преноси Ал Џазира Балканс.