Италија има рјешење за проблем бијеле куге

radosna-djeca

РИМ │ Италија је нашла начин да доскочи бијелој куги! Италијанске власти ће удвостручити дјечји додатак, који ће бити исплаћиван породицама с више дјеце, а све како би спријечиле негативан природни прираштај, који већ годинама забрињава Италијане.

Ипак, пресудна је била прошла, 2015. година, када се родило убједљиво најмање дјеце у посљедње 154 године, тј. од оснивања држав

Беатрис Лоренцин, италијанска министарка здравља позвала је да се удвостручи дјечји додатак од 80 евра првенствено за оне породице које су у стању социјалне потребе.

Она је додала да ће бити повећани и додаци за друго и свако наредно дијете.

„Ако се овај тренд настави, доћи ћемо у ситуацију да ћемо за 10 година имати чак 35.000 порода мање, што је равно апокалипси“, каже она и додаје:

„Само посљедњих пет година смо забиљежили 66.000 порода мање него што је очекивано. Ако овоме додамо све већи број хроничних болесника, који умиру раније, онда имамо једну морбидну слику земље.

И док министарка каже да су ове промјене неминовне и неопходне, такође наглашава да ће за повећање бити издвојене чак 2,2 милијарде евра у наредних шест година.

У фебруару је објављено да је италијанско становништо први пут забиљежило негативан природни прираштај, јер је број смртних случајева порастао за девет одсто у односу на претходну годину. Заправо ово је чак и највиша стопа морталитета у Италији још од Другог свјетског рата.

Иначе, стагнирајућа економија, као и пад производње и мањак радних мјеста су само неки од фактора због којих се родитељи не одлучују на проширење породице.

„Млади брачни парови се суочавају с озбиљним проблемима, јер прије свега морају да обезбиједе редовна примања и мјесто за становање и тек тада могу размишљати о дјетету. А, данас то све теже иде“, каже министарка здравља.

БН телевизија/Агенције