Aktuelno

Italijani kupuju „Javor“ i zapošljavaju novih 70 radnika

javor 3

NEVESINJE I Italijanka Klaudija Varezi namjerava da kupi preduzeće „Javor tekstil“ u stečaju, proširi proizvodnju i zaposli nove radnike. U toj namjeri imaće podršku Vlade RS i Opštine Nevesinje. Ovo je saopšteno danas nakon sastanka ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića, načelnika opštine Momčila Šiljegovića i vlasnice tekstilne fabrike „Mistral“ Klaudije Varezi.

Nakon što je u preduzeću „Javor tekstil“ pokrenut stečajni postupak, početkom jula prošle godine Varezi je pokazala interesovanje za proizvodnju u Nevesinju. Angažovano je oko 80 radnika i krenula je proizvodnja košulja koje su zahvaljujući poslovnom imidžu koji ima „Mistral“ na evropskom tržištu, pronašle put do kupaca.

Zadovoljna kvalitetom proizvoda i zalaganjem radnika Varezi je odlučila da kupi preduzeće.

Ministar Petar Đokić je obećao da će Vlada RS dati podršku ovom preduzeću koje namjerava da zaposli novih 70 radnika.

„Ovo preduzeće je u stečajnom postupku vraćeno u život i sada ima realnu proizvodnju namijenjenu izvozu“, istakao je Đokić najavivši da će Vlada RS pomoći da se obuče novi radnici.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović je obećao da će lokalna zajednica adaptirati jedan objekat u kojem bi se izvodila obuka za potencijalne radnike koji imaju želju da u preduzeću „Javor tekstil“ zasnuju radni odnos. Šiljegović je rekao da će opština omogućiti kupcu da u slučaju proširenja objekta što prije dobije potrebne urbanističke i druge dozvole.

U preuzeću „Javor tekstil“ u stečaju trenutno radi 85 radnika.
Dragan Grahovac/Radio Nevesinje