Италијани обишли „Битекс“

nikolatesla6

БИЛЕЋА │ Текстилно предузеће „Битекс“ из Билеће од јуче поново ради, након што је њемачки „Штајман“ уплатио једну и око 40 одсто друге плате за запослене.

Према ријечима директора Персе Клименте, „Штајман“ је платио робу која је остала у погонима „Битекса“ након привремене обуставе рада.

-Имамо обећања да ће, кад испоручимо сву сашивену робу, уплатити и 40 одсто од ранијих дуговања од око 200 хиљада КМ. Видјећемо шта ће бити са остатком новца, да ли ће ићи у стечајну масу „Штајмана“ или ћемо успјети наплатити дуговања– каже Климента.

Директор „Битекса“ потврдила је да су у Билећу долазили и представници једне италијанске фирме из Милана, који су након разговора са руководством и услова да морају упослити свих 140 радника, отишли на разговоре у Владу РС.

Машине у билећком текстилном предузећу биле су угашене више од мјесец дана, а радницима су се дуговале двије и по плате.

Њемачки „Штајман“, једини стратешки партнер „Битекса“, некадашњег владиног предузећа „Никола Тесла“, прошлог мјесеца је отишао у стечај.

Д.Ч.