Италијани против слања трупа на границу са Русијом

РИМ │ Више од двадесет хиљада Италијана потписало је петицију против учешћа националне војске у међународном батаљону НАТО-а у Летонији, који ће бити формиран до краја ове године.

Апел ће бити упућен италијанском предсједнику. Аутор иницијативе, блогер Томазо Лонгобарди, рекао је ће тако агресиван гест само погоршати односе између Рима и Москве. На Фејсбуку овог активисту подржава више од 500 хиљада корисника.

Блогер из Рима Томазо Лонгобарди (26) позива сународнике да се обрате предсједнику Италије Серђу Матерели са захтјевом да одустане од учешћа у мултинационалним батаљонима НАТО-а који ће ове године бити формирани у Летонији у близини руске границе.

– Одлука италијанске владе да пошаље војску на границу са Русијом још једна је неоправдана провокација, као и санкције против пријатељске Русије која нам је често помагала – изјавио је млади активиста.

Он сматра да учешће у батаљону НАТО-а пријети националној безбједности Италије.

– Влада крши Устав републике у којем се наводи да Италија одбацује рат као средство агресије против слободе других народа и као средство за рјешавање међународних спорова. Осим тога, нико није питао грађане да ли ми желимо пошаљете наше војнике у Летонију, то није демократско рјешење, већ манифестација диктатуре – истакао је Лонгобарди.

– Петиција нема правну снагу, али она одражава мишљење људи. У Италији многи дијеле мој став, тако да сам успио да прикупим све потписе без помоћи било каквих организација и политичких странака – објашњава он.

Садашњи шеф кабинета Паоло Ђентилони који је раније обављао дужност министра спољних послова, изјавио је да овакав корак има за циљ да умири савезнике у алијанси који се налазе у зони ризика.

Одговорност за формирање јединица у Летонији повјерена је Канади. У њен састав ући ће трупе из Шпаније, Пољске, Албаније и Словеније. За сада одред није састављен, безбједност Летоније обезбјеђиваће војска САД.

Тако је почетком фебруара у Летонију из Вашингтона стигло више од 220 војника из чете тешких оклопних возила.

Спутњик