Италијански медији: „Оканимо се Америке, Руси су Европа“

obama putin

РИМ │ ЕУ треба да покрене дијалог са Русијом, упркос америчкој „политици инаћења“, која јача исламизам у свету, оцењује италијански лист „Ђорнале“.

Земље ЕУ треба да воде самосталну политику у односима с Русијом, јер спољна политика САД, која је усмерена на сукоб са Русијом и борбу са режимима на Блиском истоку, не доноси позитивне резултате.

Аналитичар Франческо Алберони напомиње да су Европљани подржали Американце, чак и када су после распада СССР-а САД наставиле хладни рат против Русије, претећи јој путем НАТО-а.

Унија је подржала Вашингтон и када је увео санкције Русији и Kриму, одвајајући Москву од Европе, чији је она дио одувек, како у политичком, тако и у културном смислу.

Американци нису приметили страшну претњу која долази од исламизма и зато су наставили да се боре против онога ко је могао бити њихов природан савезник – против Русије, оцењује Алберони.

Такође, Американци су водили борбу против световних режима Садама Хусеина, Муамера Гадафија, и сада, Башара ал Асада, али су на власт после тога углавном долазили исламисти.

„Шта у таквој ситуацији можемо учинити ми, Европљани, обични грађани? Можемо покушати да променимо ту атмосферу неповерења према Русији. Можемо све подсетити да припадамо истој цивилизацији“, закључује Алберони.
Срна