Ivanić: Inicijativa koja nas treba vratiti na put prema EU biće usvojena

20150117171645_284047

SARAJEVO | Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za portal „Politički meridijan“ da će inicijativa koja nas treba vratiti na put prema Evropskoj uniji biti usvojena, a to što se neki političari pravdaju ili „zatežu“ predstavlja samo pokušaj da se opravdaju pred svojim glasačima, kojima su pred izbore obećavali nešto sasvim drugo.
Ivanić tvrdi da je to jedini način da BiH izađe iz krize u pregovorima s EU u koju je upala zbog nefunkcioniranja vlasti na svim nivoima u posljednje tri godine.
„Već tri godine nismo se pomakli ni milimetar od famoznog poglavlja 23, odnosno od priče o reformi pravosuđa. Sada su nas prestigli svi koji su bili iza nas u pregovorima s Evropskom unijom. Vrijeme je da BiH izađe iz te priče u kojoj smo posljednje tri godine bilo označeni isključivo kao gubitnici u odnosu na sve zemlje u regiji i na sve države s kojima EU vodi predpristupne pregovore“,pojasnio je Ivanić.
On je rekao da na odvojenim sastancima koje su ministri spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank Valter Steinmeier i Filip Hamond održali s članovima Predsjedništva BiH nije bilo nikakvih dogovora „iza kulisa“.
„Sve ono o čemu smo pričali kao članovi Predsjedništva poslije smo ponovili na sastanku predsjednika partija. A to je, izjava će biti malo izmijenjena, ali sve u okviru Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Neka pitanja jednostavno moraju biti riješena, jer su u suprotnosti s Poveljom o ljudskim pravima i slobodama, kao što je slučaj „Sejdić-Finci“. Tu povelju smo potpisali i mi, a moramo osigurati osnovno ljudsko pravo svakom građaninu BiH, a to je da bira i da bude biran. To je bio propust u Dejtonskom mirovnom sporazumu i vrijeme je da ga nakon 20. godina rješavamo. Iskreno, bilo je vremena kada sam se bojao da EU ne izbaci BiH iz Vijeća Europe, jedinog evropskog tijela u kojem smo punopravni članovi“, naglasio je Ivanić.
On tvrdi da će izjava biti mijenjana, ali da neće biti prijenosa nadležnosti. Tu inicijativu predložili su ministri spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije, a Predsjedništvo BiH je nadležno da uobliči tekst.
„Predsjedništvo daje načelan politički stav koji je manje – više prihvatljiv svima. U inicijativi nema ništa loše ni za BiH, ni za RS. Uz dodatno pojašnjenje, uvjeren sam kako će ta izjava biti prihvatljiva za sve, te da je glupost da ne prihvatimo manje uslove nego što smo ih ranije imali, a da zauzvrat dobijemo veću podršku“, rekao je Ivanić.
Fena