Иванић: Изетбеговић и Човић ми раде иза леђа

111

САРАЈЕВО │ Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је синоћ да су коалициони партнери из Федерације БиХ (СДА и ХДЗ БиХ) почели радити „иза леђа“ Савезу за промјене.

Иванић је гостујући на ФЕЈС телевизији казао је да је попис становништва био тема о којој је у Савјету министара БиХ било сагласности да се неће „ломити преко кољена“, већ да ће коалициони партнери стварати максималне услове да би постигли договор.

„Био је договор неколико дана прије ове одлуке да ћемо, ако буде било потребно, промијенити закон, одгодити рок и оставити послије избора. То је био договор предсједника свих странака које чине већину. Онда практично иза леђа, без било какве информације десила се ова одлука која има својих реперкусија„, рекао је Иванић.

На питање ко је то урадио иза његових леђа, Иванић је одговорио да објективно мисли како су то урадили партнери из ентитета Федерација БиХ.

„Видљиво је да је човјек који води Агенцију за статистику БиХ из ХДЗ-а БиХ и познато је да је он у томе имао подршку замјеника који је из реда СДА“, казао је Иванић.

Он је додао да нико од Срба уопште није знао да ће одлука бит донесена и да постоје разне теорије о договорима.

„Мислим да ће то врло брзо изаћи у јавност. Ја нећу унапријед да излазим с претпоставкама шта је у питању. Видјет ћемо да ли ће неке иницијативе које су биле присутне у Парламенту ФБиХ доћи до краја или неће“, рекао је Иванић.

Иванић је потврдио да у овом контексту мисли на Измјене и допуне Закона о играма на срећу, с обзиром на то да се у једном сату десило да ХДЗ БиХ „пусти“ резултате пописа, а да СДА „не пусти“ Измјене и допуне Закона о играма на срећу.

„Сви који познају прилике тврде да је то било тако. Ја још увијек то не могу потврдити и тражим механизме и начине да бих то потврдио. Ако се испостави тачним, јавно ћу то рећи„, поручио је Иванић.

Рекао је да је суштина у томе да се први пут у годину дана донијела битна одлука око које се коалициони партнери на нивоу државе нису усагласили, при томе истичући како је разочаран увођењем новог принципа који им није требао.

„То је принцип иза леђа и то ме страшно погодило„, казао је Иванић додајући да сматра да је ријеч о враћању неповјерења с обзиром на то да је прекршен принцип договора и уважавања.

Иванић је истакао да у БиХ имамо суштински проблем с обзиром на то да политика у нашој земљи очито функционише по мантрама које су добро закуцане у своје позиције.

„Природним путем ће се десити за коју годину да ће бити више од 50 посто Бошњака у БиХ, али ме нервира зашто то мора бити сада и на овај начин„, сматра Иванић.

Казао је како је песимистичан у свему, додајући да је степен повјерења смањен или је у потпуности нестао.

„Није договорен Мостар, није договорена измјена Изборног закона и рјешење избора члана Предсједништва, а постоје проблеми и око механизма координације„, рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ подсјетио је да је он био против референдума у Републици Српској, јер је сматрао да од њега неће бити никакве користи, упозоравајући да БиХ стагнира од тренутка предаје апликације за чланство у ЕУ.

Извор: Клиx.ба