Ivanić: Posjeta pape Franja – promocija tolerancije

20150606122635_308899

SARAJEVO l Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je posjeta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, kao oličenja promovisanja tolerancije, veliki događaj za BiH.

„Ohrabruju nas papine poruke mira, a ovo je događaj sa pozitivnom porukom“, rekao je Ivanić tokom prijema za papu Franju u Predsjedništvu BiH.

Ivanić je ocijenio da je papina posjeta podsticaj narodima u BiH da se probude i okrenu budućnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo rekao je da je u BiH došao kao hodočasnik mira i dijaloga, nakon prve istorijske posjete pape Ivana Pavla drugog BiH 1997. godine.

„Sarajevo je sada nakon rata postalo mjesto dijaloga i suživota, a kao grad ima poseban značaj za Evropu. U BiH različite vjere, narodi i kulture, vijekovima nisu bile prepreka dobrim odnosima“, rekao je papa Franjo nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Papa je ocijenio da strpljivi dijalog kojim se prenose vrijednosti različitih kultura može zacijeliti velike rane iz prošlosti.

On je pozdravio postignuti napredak u BiH nakon rata, naglasivši da sada treba gledati kako graditi međusobno povjerenje i uzajamno poštovanje.

Papa Franjo je naglasio da je neophodna dobra saradnja BiH sa međunarodnom zajednicom, ocijenivši da su se uspjesi BiH oduvijek doživljavali kao dio istorije Evrope.

„Mir i sloga među narodima u BiH ima važnost koja seže van granica BiH i time se šalje poruka da se i najdublje rane mogu zacijeliti“, rekao je papa Franjo.

Prema njegovim riječima, političari u BiH imaju plemeniti zadatak da budu prvi koji će služiti zajednici u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.

„Vatikan se raduje postignućima BiH i uvijek će štititi promovisanje saradnje i dijaloga. Molim Svevišnjeg za mir i blagostanje. Vatikan želi da nakon `studene zime` u BiH procvjeta proljeće“, poručio je papa Franjo.

Obraćanju pape Franje u Predsjedništvu BiH prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života u BiH, a kao predstavnici Republike Srpske prisustvovali su predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Papa Franjo je trenutno na sarajevskom stadionu Koševo gdje je u toku misa u kojoj učestvuje oko 70.000 hodočasnika.

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je jutros u Sarajevo gdje su ga na Aerodoromu dočekali hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

Potom se sastao sa tročlanim Predsjedništvom BiH, a ispred zgrade Predsjedništva pustio je golubove kao simboličan gest mira i blagoslova za narode koji žive u BiH.

Papina posjeta protiče uz velike bezbjednosne mjere. Prema nezvaničnim podacima, za njegovu i bezbjednost hodočasnika brine se oko 4.000 policajaca sa kojima sarađuju i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Za praćenje papine posjete akreditovano je 1.300 novinara.

Papa bi trebalo da Sarajevo napusti večeras.
Nezavisne novine