Иванић: Умјесто сукоба фокусирати се на економске реформе

ivanic-660x330

САРАЈЕВО │ Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић увјерен је да ће БиХ у наредној години стећи статус кандидата за чланство у Европску унију, а смисао тог процеса је првенствено на реформирању друштва у цјелини и снажењу економије што ће приоритетно довести до јачања животног стандарда свих грађана.
Иванић очекује да нагласак у 2016. буде на економским реформама.

“Очекујем више бриге за економију, јер је то оно од чега се живи и грађани имају користи и о чему не би требало да постоје разлике и сукоби”, наглашава Иванић у разговору за Фену.
Стога се нада и да ће у 2016. години, умјесто отварања тема о којима није могућ договор у БиХ, фокус бити на економским питањима.

Гаранцију да треба да се крећемо тим смјером даје и Реформска агенда потписана од свих релеватних политичких субјеката у БиХ.

Подсјетио је да је и тај процес почео изјавом Предсједништва БиХ, а завршио се ратификацијом Споразума о стабилизацији и придруживању.

Сама та чињеница говори, како је навео, да је Предсједништво БиХ сихронизовано и активно функционирало на кључним политичким правцима о којима постоји консензус у БиХ.

Иванић сумња да би могло доћи до отворене и директне опструкције Реформске агенде, из простог разлога што би сви нивои власти остали без неопходних финансијских средстава.

“Мислим да су сви заинтересовани за реформе и то из врло себичних разлога, јер провођење Реформске агенде подразумијева и финансијску подршку Међународног монетраног фонда, без кога би власти и у РС-у и у Федерацији БиХ тешко успјеле да обезбиједе стабилне буџете”, истиче Иванић.

Предсједништво БиХ, само по себи, није било генератор сукоба, а својим ангажманом и снажном дипломатском активношћу у овој години је, истиче, на извјестан начин почело да мијења слику о БиХ.

“Чланови Предсједништва су били у посјети Београду, Загребу, али и имали посјету БиХ предсједнице те сусједне државе Колинде Грабар-Китаровић, папе Фрање, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, турског предсједника Рецепа Таyyипа Ердогана…, што је врло снажна дипломатска активност”, указао је Иванић.

И учешће представника из Републике Српске у бх.институцијама у овој години оцјењује конкретним и коректним.

“Нисмо производили проблеме и нисмо имали проблеме с партнерима у Федерацији БиХ. Унутар тог бх.ентитета било је доста нестабилности, а ова година је прошла у промјенама партија које чине већину у ФБиХ и надам се да ће власт у том ентитету наредне године остати стабилна, што је важно за укупне прилике у БиХ”, рекао је Иванић.

Као негативан догађај у 2015.години издвојио је непотребне сукобе, који су се развијали поводом Сребенице, што је, каже, све нас значајно вратило уназад.

Ипак, захваљујући толеранцији и из Србије, а и нашим одређеним активностима, сматрам да су се прилике смириле и да се тако нешто посебно у наредној години неће поновити – истакао је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у разговору за Фену.
Фена