Иванић: Ускоро документ „Преглед одбране БиХ“

DSCN2519

БИЛЕЋА I Српски члан Предсједништа БиХ Младен Иванић данас је у Билећи  изјавио да ће до краја новембра бити усвојен документ „Преглед одбране БиХ“ којим се предвиђа смањење броја војника и локацијa перпективне војне имовине.

Иванић је данас приликом посјете Касарни „Билећки борци“ појаснио да  ће број војника Оружаних снага БиХ са 10.000 бити смањен на 9.200, а број локација са 63 на 57 перспективних.

Он је истакао да Предсједништву остаје обавеза да покушају да направе програме модернизације војске и да ће на томе радити.

Иванић је истакао да ће касарна у Билећи остати у саставу Оружаних снага БиХ и да се ту ништа неће мијењати, наглашавајући да је овдашња војска увијек на услузи локаном становништву приликом елементарних непогода, али и свих других видова помоћи.

Иванић је напоменуо да Оружане снаге имају велику одговорност за ствари на које не могу да утичу.

„Постоји сукоб око тога ко продаје вишак оружја или војне опреме и шта са тим урадити. Кључну одговорност за рјешавање неперспективних локација и вишка оружја сносе политичари, јер  се недоговарају“, каже Иванић.

Он каже да има велики број убојитих средстава којих се треба ријешити, напомињући да до краја године очекује документ који ће дефинисати  шта од тога треба да се прода, јер је, како каже, питање продаје предмет великих прича и има пуно илегалних  активности на том плану.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч, изразио је задовољство заинтересоновашћу Предсједништав БиХ за њихов рад, да буду способнији, организованија и опремљенија војска и шта се залажу да она буде још ефикаснија.

И он је мишљења да се морају извршити неке промјене да би Оружане снаге биле ефикасније, напомињући да би дио новца који ће остати након смањења броја војника бити утрошен за модернизацију, јер је опрема застарјела.

Д.Ч.