Из БОРС-а позивају породице умрлих бораца да попуне анкетни лист, најугроженијим помоћ

ТРЕБИЊЕ I Градска борачка организација Требиње је поводом захтјева супруга умрлих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, покренула иницијативу за сагледавање проблема и начина помоћи породицама умрлих бораца до законског регулисања ових категорија.

Према ријечима Пера Мишељића, предсједника Градске борачке организације Требиње, до 15. јуна ове године биће организовано попуњавање анкетног листа, како би најугроженијим породицама умрлих бораца помогао Град Требиње.

„Према досадашњој евиденцији, у Требињу је умрло 1.108 бораца одбрамбено-отаџинског рата. Њихове породице законски немају никакве бенефите. То су били све наши саборци, и нас сутра чека таква судбина, свакодневно се повећава број умрлих бораца. Градска управа жели да помогне најугроженијим и зато је неопходно да се сагледа стање. За анкетни лист потребни су подаци о умрлом борцу посљедњег рата и социјалној карти његове породице, са кућном листом, те потврде о незапослености са бироа, односно запослености чланова породице и висини примања“, наводи Мишељић.

Он наводи да ће анкетне листове, који се до 15. јуна могу попунити сваког радног дана, од 8 до 14 часова, у просторијама требињске борачке организације, прегледати комисија, која ће до краја јуна сачинити ранг листу.

Мишељић подсјећа да супруге умрлих бораца одбрамбено-отаџбинског рата већ дуже вријеме траже да породице умрлих бораца буду уврштене у законске оквире, попут породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

„Неопходно је законско регулисање ових категорија, морамо истрајати, најпоштеније би било да се при Борачког организацији РС формира и одбор породица умрлих бораца“, сматра Мишељић.

В.М.