Из Макарске, Дубровника и Сплита возачи долазе у Љубушки да точе гориво: Литар дизела 1,26 KМ

pumpa

МОСТАР │ На бензинским пумпама у Љубушком могу се виђети аутомобили с регистрарским таблицама Макарске, Сплита, Дубровника и других далматинских и ближих хрватских градова. У РХ се цијена литре дизела креће од 1,85 до 1,95 KМ, а у Љубушком је цијена литере дизела 1, 26 KМ, пише Вечерњи лист.

Поједини точе гориво и у бидоне за, како кажу, црне дане, јер се не зна када ће опет доћи до поскупљења.

Разлике чак 50 фенинга

Цијене горива у овој херцеговачкој општинии ниже су за 20 одсто него на пумпама у остатку Федерације БиХ .

“Снизили смо цијене због конкуренције, борба је на тржишту и морамо бити конкурентни и испоручивати људима квалитетно и јефтиније гориво”, истиче директор једне од бензинским пумпи, те наводе да литер дизела код њих кошта 1,26 KМ казују нам у уводу телефонског разговора на црпки на којој је цијена дизела била 1,26 KМ.

На питање исплати ли се по овим нижим цијенама продавати гориво, одговорили су:

“Не би се исплатило да продајемо пар литара дневно, али када продамо 40 хиљада литара дневно, наравно да је исплативо. Снижавати је могуће захваљујући догађањима на свјетском тржишту гђе је цијена нафте изузетно ниска и роба циркулише свакодневно и долази у БиХ. Док је оваква ситуација у свијету, исплатиће се по овој цијени продавати гориво”.

С друге стране, у Министарству трговине и Ођелу за цијене тврде да ће послати и инспекцију јер су цијене мијењане без поштивања процедуре.

“Цијена на пумпи коју спомињете, а која нам је стигла на овјеру је 1,46 KМ за литру дизела и ово снижење није пријављено у Министарству трговине. Били су дужни то пријавити и послаћемо инспекцију па ћемо виђети колико је тежак прекршај направљен”, говоре нам у Ођелу за цијене.

На питање да ли се исплате овакве цијене у Ођелу за цијене Министарства трговине одговорили су потврдно.

“Вјеројатно се исплати ако узмете у обзир чињеницу о кретањима на свјетском тржишту гђе је барел нафте пао на 29 долара”.

Kонкуренција коју у Љубушком чине три најјефтиније пумпе свела је у разлику од 5 до 10 фенинга када је дизел у питању. Што се бензина тиче, он је за 20 до 25 фенинга скупљи. Али има и пумпи на којима је цијена литре дизела чак 1,76 KМ,

Тренд снижавања цијена горива се наставља, потврђују у надлежном министарству.

“Током викенда смо запримили око сто захтјева за снижавањем цијена”, саопштили су. Према свему судећи, настављају се позитивне вијести, како за велике превознике, тако и за обичне возаче.

Прича о профиту

На страници ‘Херцеговина – ускоро земља просперитета’, с обзиром на различите цијене, повукло се питање о ниским цијенама горива у БиХ на којима власници пумпи такође раде у плусу, али и о тренутано профиту појединих који и сада дизел точе за око 1,70 KМ.

Извукли су и податке како се у БиХ потроши између 2 и 2,5 милијарди литара горива, у Херцеговини, логиком, око 300 милиона литара.

Ако се тренд настави и цијена буде и на осталим пумпама 1,26 KМ за дизел, онда ће Херцеговина имати годишњи вишак од потрошње на нафту, у поређењу и на цијену од прије годину дана чак 345 милиона KМ.

Што тај вишак доноси? Људима више новца и већу купњу, компаније ће такође имати више новца те ће се ширити и запошљавати, а додатни новац ће долазити и од повећане потрошње, па опет долазимо до већег броја запослених који утичу на већу потрошњу и тако се ствара позитиван круг ђеловања, објавили су.
НН, Вечерњи лист