‘Иза напада на Вучића су бошњачки политичари’

vucic napad

САРАЈЕВО/БЕОГРАД I Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцењује да иза напада и покушаја убиства премијера Александра Вучића у Сребреници стоје бошњачки политичари у БиХ

„Вест о обустављању истраге против једног од главноосумњичених за прошлогодишњи покушај убиства премијера Александра Вучића у Сребреници показује да, у ствари, бошњачки политичари у БиХ стоје иза овог напада“, изјавио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

„Годину дана не само да нису ништа предузели на откривању нападача и организатора, већ су све учинили да их заштите“, указао је Дачић.

Он је истакао да је Србија опредељена за мир и регионалну стабилност, али да се она не може градити мржњом и сталним нападима на Владу Србије и њеног премијера, који се понео државнички, а потом доживео покушај убиства и сталне увреде.

„То говори о њима, Србија ће водити своју политику мира и помирења, за коју смо добили признање свих водећих политичара света“, поручио је Дачић.

Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против Алмира Мердића (41) из Јелаха, једног од главних осумњичених за напад на премијера Србије Александра Вучића након комеморације жртвама у Сребреници прошле године.

Мердић је потврдио да је истрага против њега обустављена, а у Тужилаштву БиХ рекли су Срни да до понедељка не могу давати информације о овом случају.

Премијер Србије нападнут је у јулу прошле године након комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално, а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима.

Ахметовић: Вучић је напао сам себе

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Садик Ахметовић изјавио је да је изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића о томе како иза напада на Александра Вучића у Поточарима прошле године стоје бошњачки политичари, апсолутно непримерена и да не доприноси стабилизацији односа у региону.

„Изјава Ивице Дачића је непримерена и базирана основи „рекла-казала“. Александар Вучић је у Поточарима напао „сам себе“, јер маса је реаговала и то нико није могао контролисати, и то због ранијих Вучићевих изјава о резолуцији УН-а о Сребреници, хапшењу Насера Орића у швајцарској и још много тога“, истакао је за Клиx.ба Ахметовић.

Казао је да је свима у БиХ, а пре свега политичарима и Тужилаштву БиХ било стало да се открије ако иза напада на Вучића стоје појединци.

„Ништа не указује да је неко организовао тај напад. Сигуран сам у то, јер сам био и близу самог тог догађаја. Маса је реаговала вероватно гневна на Вучићеве изјаве непосредно пре обиљежавања геноцида у Сребреници прошле године. Десио се неконтролисан и стихијски одговор масе, али сигуран сам да није било никакве намере да се угрози живот премијера Србије“, нагласио је Ахметовић.

Додао је како је сигурно Тужилаштво БиХ имало сарадњу са МУП-ом Републике Српске, и да су полицијске агенције професионално одрадиле и свој дио посла.

„Порука Ивице Дачића не треба никоме, па ни Србији, јер да је постојала нека индивидуална одговорност то би се открило. Свако себе треба погледати у огледало и видети колико је крив па да изазове такву реакцију масе. И раније смо имали доласке србијанских политичара из Србије у Поточаре, па није било такве бурне реакције грађана. Ја не прихватам и не одобравам такву реакцију грађана према Вучићу, али то је био чисти револт људи на раније изјаве србијанског премијера“, закључио је Ахметовић.

Подсећамо, након информације да је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против Алмира Мердића, једног од осумњичених за напад на Александра Вучића у Поточарима, огласио се и Ивица Дачић, казавши како иза напада на премијера Србије стоје бошњачки политичари.

БНТВ