IZABRANI EPISKOP DIMITRIJE prihvatio arhipastirsku dužnost (FOTO)

TREBINJE │ Izabrani vladika zahumsko-hercegovački i primorski arhimandrit Dimitrije Rađenović biće sutra rukopoložen za episkopa i ustoličen na Svetoj arhijerskoj liturgiji sa hirotonijom i činom uvođenja u tron, koju će u sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje mitropolita i episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Uoči hirotonije, u sabornom hramu služeno je večernje sa činom narečenja, na kojem je arhimandrit Dimitrije pred partijarhom Irinejom, mitropolitima i episkopima dao izjavu da prihvata odluku sinoda i povjerenu arhipastirsku dužnost, zauzeo mjesto za stolom među arhijerejima posluženim hljebom i vinom, a potom i načelstvovao večernjom službom.

Njegova svetost patrijarh Irinej  u Trebinje je stigao u poslijepodnevnim časovima, a sutrašnjoj hirotoniji i uvođenju u tron novog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, kako je ranije najavljeno, prisustvovaće oko dvadeset mitropolita i episkopa SPC, te brojne zvanice iz javnog života regije, Republike Srpske i Srbije.

Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9 časova.

Sveti arhijerejski sabor, na svojoj sjednici 9. maja ove godine izabrao je jeromonaha Dimitrija, nastojatelja manastira Duži, za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

Na prijedlog episkopa ZHiP Grigorija, a odlukom sinoda, odlikovan je činom arhimandrita, 21. maja 2018. godine.

U manastir Tvrdoš dolazi 2002. godine, a 2003. godine je zamonašen dobivši ime Dimitrije, po Svetom velikomučeniku Dimitriju. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine a u čin jeromonaha 2005. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu „Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ u Foči 2012. godine. Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Izabrani episkop Dimitrije, čije je svjetovno ime Savo Rađenović, rođen je 12. novembra 1976. godine u Cetinju. Djetinjstvo je proveo na Svetom Stefanu, opština Budva, gdje živi njegova porodica, dok je osnovnu i srednju školu završio u Budvi.

R.S.