Избори у Француској: Макрон побједник, дебакл социјалиста

ПАРИЗ │ Странка француског предсједника Емануела Макрона побиједила у провом кругу парламентарних избора у Француској. Дебакл социјалиста. Пребројано 94 одсто гласова.

„Република у покрету“ је освојила 28 одсто гласова, сапштило је француско Министарство унутрашњих послова, а како наводи АП, ови резултати показују да је Макронова странка на путу да освоји убједљиву већину у другом, коначном кругу избора.

Конзервативни Републиканци освојили су 16 одсто, а крајње десничарски Национални фронт 14 одсто гласова. За њим слиједи радикално љевичарска партија Жан-Лик Меланшона са освојених 11 одсто гласова, док су социјалисти, који су доминирали у претходном сазиву Народне скупштине, освојили само седам одсто гласова.

Лидер француске Социјалистичке партије Жан-Кристоф Камбадели остао је без посланичког мјеста и признао да се његова странка суочила са „губицима без преседана“ јер би странка могла да изгуби више од 200 посланичких мјеста. Такође, кандидат социјалиста на претходним предсједничким изборима у Француској Беноа Амон објавио је на свом налогу на Твитеру да је елиминисан у првом кругу парламентарних избора.

Без посланичког мјеста послије првог круга парламентарних избора остао је и генерални секретар крајње десничарског Националног фронта Никола Бај, преноси АНСА.

Агенције које се баве истраживањем јавног мњења предвиђају да ће Макронова партија освојити више од 400 од укупно 577 мјеста у Народној скупштини у другом кругу избора, који су заказани за 18. јун.

Процјењује се да је излазност била мања од 49 одсто, што је рекордно ниска излазност за модерну Француску.

Меркелова честитала Макрону: Глас за реформе

Њемачка канцеларка Ангела Меркел вечерас је честитала француском предсједнику Емануелу Макрону на „великом успјеху“ његове странке „Република у покрету“ након што су прелиминарни резултати првог круга парламентарних избора показали да је она на пута ка освајају убједљиве посланичке већине.

„Канцеларка Меркел: Моје искрене честитке Емануелу Макрону на великом успјеху његове странке у првом кругу. Глас за реформе“, написао је на Твитеру портпарол Меркелове Штефен Зајберт.

Танјуг