Изетбеговића дочекали са пјесмом – Вучић је добар домаћин

351973_1

БЕОГРАД | Чланови Председништва БиХ Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић данас су након ручка почели шетњу Београдом обиласком зграде Геозавода и разгледањем макете Београда на води у пратњи премијера Александра Вучића и градоначелника Синише Малог.

Потом су прошетали Кнез Михаиловом улицом и на позив градоначелника освежили се у „Коларцу“.

Гостима су пришли тамбураши и најпре одсвирали песму „Сарајево љубави моја“.

На питање новинара како се осећа у Београду, Изетбеговић је рекао да одавно није био у престоници Србије и додао: „Јако је лепо, Београд се развија“.

– Наш пријатељ Александар се показао као добар домаћин – рекао је Изетбоеговић на шта је Вућић је додао и да су Бошњаци добри домаћини, као и Хрвати.

96e8a062e1be364a7200bf48398c260e

Време је за стотине година мира, након 100 година белаја

– Дуго нисам могао да прошетам Кнез Михаиловом као некад, кад сам био младић – поделио је Изетбеговић с новинарима доживљај данашње званичне посете Београду.

– Након стотину година ратова и белаја, време је да имамо стотине година мира – рекао је Изетбеговић новинарима током шетње Београдом.

Он је додао да нема живота у региону без сигурности, стабилности и поверења, као ни без лидера спремних да пруже руке једни другима, те да је данас послата права порука – да нема живота у региону без поверења.

Изетбеговић је нагласио да дуго није био у шетњи Београдом, Кнез Михаиловом улицом, међу грађанима.

шах на Калемегдану

da3cf4a19d60f1cf53ed174379fd8a3b

– Утисци су јако добри, људи спонтано и лепо реагују – рекао је Изетбеговић.

Грађани знатижељно застају и повремено поздрављају госте, а једна жена је Вућићу и гостима током шетње пришла и рекла наглас: „Мир, мир, само да рата не буде“.

Гости и домаћини су потом наставили ка Калемегдану где им је КУД „Станко Пауновић“ из Панчева приредио дочек и програм.

Изетбеговић и Вучић су на Калемегдану одиграли и партију шаха.

– Кад сам био млађи боље сам играо – рекао је Вучић током партије. Он је однео и победу, али су се обојица сагласили да је то била „лепа партија“.

– Важно је играти – рекао је Изетбеговић, док је Вучић констатовао да је само имао више среће.

Премијер је гостима показао и део који је рашчишћен за изградњу „Београда на води“.

Дуж трасе шетње су приметне јаке мере обезбеђења.

Сумирајући утиске Младен Иванић је казао да је то била најискренија посета у којој је као политичар учествовао. Како је рекао новинарима, још једном се показало колико је рука пријатељства истински била присутна.

– Заиста се надам да ће после ове посете посебно код Бошњака, бошњачких политичких лидера, бити спремности за ту истински пружену руку и да се коначно стави тачка на то што се догађало пре двадесет година – рекао је Иванић.

Вучић је закључио да је Србија данас, током посете чланова Председништва БиХ, показала добро српско гостопримство и гостољубивост.

Он је новинарима након шетње рекао да су народи у последњих 15 дана имали прилику много тога да науче једни о другима, али оно што је најважније је шта је то што не сме да се понови у будућности и да ће се због тога умети да цени оно што ће се с пажњом, одговорношћу и озбиљношћу заједнички израдити.

– Пре свега то је економски бољитак за све нас и отворени и искрени разговори којима ћемо подизати поверење како између нас, тако и између наших људи, народа и земаља – рекао је Вучић.

Званичан ручак организован је у Вили Мир, а планирано је да током дана прошетају и Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом.

Блиц