Изетбеговићи били власници пола Београда

352258_1
BEOGRAD l Бакир Изетбеговић поријеклом је Србин, а његова породица држала је у свом посједу готово пола Београда!
Београдске „Наше новине“ објавиле су да бошњачки члан Предсједништва БиХ вуче коријене из старе беговске породице, која је у доба Карађорђа у свом власништву имала земљиште на Горњем Дорћолу и цијелу Аду Циганлију.
Анализом породичног стабла Изетбеговића сазнаје се да су у 18. и 19. вијеку били познати београдски велепосједници, а Србију су напустили тек 1868. године, након распада Отоманског царства.
До тада су се бавили трговином и живјели на велељепном имању, гђе се данас налазе Народно позориште и Клуб књижевника.
Породична кућа Изетбеговића била је састављена из три посебна објекта и већа од пет стотина квадрата. Како би несметано наставили с размјеном робе, увозом и извозом, Бакирови преци морали су се потурчити и одржавати блиске контакте с локалним београдским беговима.
Међутим, по ослобођењу Србије од Турака, принуђени су да напусте све и из Београда се преселе у тадашњи Босански шамац, а од локалног бега Изета узимају презиме и постају Изетбеговићи. У овом градићу беговска породица Изетбеговић наставља да шири свој утицај и богатство.
Године 1925. у овој богатој породици рођен је Алија, лидер босанских муслимана, који се с родитељима три године касније преселио у Сарајево.
Да је свјестан поријекла, потврдио је у сриједу и Алијин насљедник када је током једнодневне посјете Србији нагласио да се у Београду осјећа као код куће и да му се увијек радо враћа.
– Београђани су дивни домаћини и лијепо су ме дочекали. Драго ми је због тога, јер је главни град Србије град мојих предака – признао је Изетбеговић у обиласку Кнез Михаилове и Калемегдана.
Он је нагласио да у српској престоници има много пријатеља и да је често долазио у Београд.
Са Изетбеговићевим српским коријенима упознат је и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, који је изразио жељу да убрзо дође до коначног помирења између Бошњака и Срба и додао да томе нема препрека, јер су, како је навео, Бакирови преци „српскији“ од његових.
– Они су својевремено живјели у Француској улици у Београду. Негђе су се неке ствари потпуно затвориле, десило се да смо се удаљили, али за то нема разлога, јер ми сваког дана шетамо Кнез Михаиловом, то је наша Башчаршија – рекао је Јусуфспахић.
Прес