Изграда рециклажног центра на Ободини: Помоћ се очекује и од Свјетске банке

ТРЕБИЊЕ I Могућности суфинансирања изградње рециклажног центра на градској депонији Ободина и проширења њених капацитета биле су основне теме састанка директора јавних установа „Екологија и безбједност“ и „Комунално“ Требиње са представницима Свјетске банке у БиХ.

Према ријечима Стевана Бекана, директора Јавне установе „Екологија и безбједност“ за Радио Требиње, са консултантом Свјетске банке Драженком Бјелићем из Бањалуке разговарано је о горућим питањима из области управљања чврстим отпадом у нашем граду, а повратне информације очекују се крајем фебруара.

„Ово је био први састанак, за мјесец дана знаћемо наредне кораке, надамо се да ће Свјетска банка суфинансирати наше пројекте везане за дугорочну одрживост управљањем чврстим отпадом, или да заједнички идемо према ИПА фондовима, тако да што мање оптерећујемо градски буџет“, наводи Бекан.

Он подсјећа да је Град Требиње кандидовао пројекат изградње првог рециклажног центра у регији, као и да су посредством надлежног министарства и Фонда за заштиту животне средине дефинисане потребе и потези како би се могла обезбиједити опрема за селекцију, сортирање и прераду отпада.

Рециклажни центар требао би бити у функцији до краја наредне године, а потребна су значајна финансијска средства.

„Важно је да имамо пројектну документацију за изградњу оваквог центра, што ће знатно олакшати аплицирање за финансијска средства у различитим фондовима заштите животне средине. Још увијек не знамо колико би изградња рециклажног центра коштала, јер разматрамо за коју би количину отпада најбоље одговарао потребама нашег града. Треба да се сагледа и могућност укључивања осталих општина регије у овај пројекат, тако бисмо могли и да приходујемо. Проблем је што је Ободина санитарна депонија, док остале општине имају одлагалишта која нису уређена, остаје да на Савезу општина источне Херцеговине договоримо модалитете сарадње“, каже директор Јавне установе „Екологија и безбједност“ за Радио Требиње.

Бекан подсјећа да санитарна депонија Ободина постоји од 2008. године и да је до краја године неопходно да се изради пројекат њеног проширења, с обзиром да се на овај локалитет дневно довезе и до 30 тона различитог отпада.

„Уз правилно управљање, у складу са законом и правилником о управљању отпадом, градска депонија у постојећем облику може још годину-двије несметано радити. Сигурно је да нећемо чекати задњи тренутак, већ ћемо на вријеме завршити послове за њено проширење. Представници Свјетске банке су обишли депонију, и на лицу мјеста су се увјерили да се депонијом управља на одговоран начин“, каже Бекан.

Директор Комуналног предузећа Недјељко Ламбета за Радио Требиње сматра да ће се изградњом рециклажног центра продужити вијек депоније Ободина и до 20 година и подсјећа да је испред основних и Центра средњих школа, као и на најфреквентнијим паркинзима у Требињу постављено шест еколошких острва са контејнерима за селективно одлагање отпада.

„Већ наредне седмице потписаћемо уговор у Бањалуци са представницима Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасности РС, којим ће бити обезбијеђена значајна средства за постављање нових еко остврва на подручју Града Требиња, као и за набавку специјализованог камиона за одвоз селективног отпада“, каже Ламбета.

На састанку је истакнута и потреба за набавком додатне опреме и возила за одвоз отпада у нашем граду, те едукацијом становништва о селективном одлагању отпада и очувању животне средине.

Подсјетимо, Европска унија је 2008. године уложила око 1,3 милиона евра за санацију и изградњу санитарне депоније Ободина и 170.000 евра за трошкове надзора радова.

Пројекат рециклажног постројења, првог у РС, био је озваничен у септембру 2012. године, које је са око милион КМ, како је тада најављено, требало финансирати београдско предузеће „Еко прес систем“.

В.М.