Изградња вјетропарка на Трусини почиње за два мјесеца

eol 1

НЕВЕСИЊЕ │ Изградња првог вјетропарка у Републици Српској на Трусини код Невесиња почеће у мају ове године, а прикључење на мрежу очекује се на љето наредне године. Ово је данас у Невесињу потврдио Данко Кончар, власник лондонске фирме „Кермас“ која ће уложити око 65 милиона еура у овај пројекат. Концесија за изградњу вјетроелектране додијељена је предузећу „Еол први“ 2012. године.

На данашњем састанку представника концесионара, стратешког партнера, произвођача опреме и локалне управе изражено је задовољство што су завршене припремне радње и обезбијеђене потребне дозволе, тако да ће већ почетком маја почети грађевински радови.

Власник „Кермаса“ Данко Кончар каже да је брзина вјетра на Трусини знатно већа од европског просјека, па и поред нешто ниже „feed in“ тарифе ова компанија има економску рачуницу за ову инвестицију.

Директор предузећа „Еол први“ са сједиштем у Невесињу Златко Манџука наглашава да је било потребно доста времена да се истраже потенцијали вјетра и прођу законске процедуре, тако да су се тек сада стекли услови за набавку опреме и извођење радова.

– Опредијелили смо се за најбољег свјетског произвођача дански „Вестас“ који би требало да испоручи 15 вјетротурбина од којих ће свака имати 3,3 мегавата инсталисане снаге – потврдио је Манџука. Он је рекао да ће грађевински радови трајати од маја до октобра ове године, а да ће испорука и монтажа вјетротурбина бити завршена током љета 2017. године.

Менаџер данског „Вестаса“ Александра Маринковић каже да ће вјетропарк Трусина добити најбољу могућу опрему. Задовољна је што ће дански произвођач ући на тржиште које има велике потенцијале вјетра. Маринковићева подсјећа да је њихова фирма прошле године испоручила опрему за први вјетропарк у Србији.

У Невесињу је данас боравио и Александрос Караганис, представник грчке грађевинске фирме „Пренекон“, специјализоване за градњу вјетропаркова. Са инжењерима је обишао локације наТрусини констујући да је потенцијал вјетра запањујући.

– Ови пројекти нису значајни само у енергетском смислу, него и са аспекта заштите животне средине и бенефита који остварује локална заједница – истакао је Караганис.

Начелник општине Момчило Шиљеговић изразио је задовољство што су испуњени услови да пројекат из припремне фазе пређе у конкретне активности.

– Од нас се очекује да завршимо имовинско-правне послове на локалитетима које ће дотаћи изградња вјетропарка – каже Шиљеговић додајући да су партнерима читаво вријеме пружали неопходну подршку.

Вриједност пројекта „Трусина“ је око 145 милиона марака, од чега 87% капитала улаже британска фирма „Кермас“, 10% „Еол први“, а 3% Општина Невесиње.

Годишња производња струје пројектована је на 150 мегавата.
Радио Невесиње