Изложба „Белези великих злочина“ и филм „Дјеца“ свједоче о страдању српског народа

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика „Белези великих злочина“, Музеја жртава геноцида из Београда, аутора Вељка Ђурића – Мишине.

Организатори изложбе су  Ветерани Трећег одреда специјалне бригаде полиције – Херцеговина у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, а поводом обиљежавања јубилеја – 25 година од оснивања одреда.

Према ријечима аутора циљ ове изложбе, коју чини петнаест слика еминентних српских умјетника, је да се преко умјетничких дјела садашњим и будућим генерацијама прикажу злочини и страдања српског народа током двадесетог вијека.

„Осликани догађаји свједоче о великим страдањима Срба у логорима и стратиштима. Путем умјетничке визије тих догађаја желимо да подсјетимо народ на ове историјске чињенице. Ова изложба жели да нас научи култури сјећања, да нас опомене, али и да се са дужним поштовањем поклони сјенима невино страдалих Срба”, рекао је Ђурић.

Поред слике „Јасеновац“, чувеног сликара Милића од Мачве, која симболично представља погром Срба у усташкој НДХ посјетиоци могу да виде и дјела великих српских умјетника: Зорана Туркана, Весне Тартар, Јована Солдатовића, Драгана Ристића и других.

Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.Након отварања изложбе, у биоскопу Kултурног центра приказан је филм „Дјеца“, режисера Дениса Бојића, рађеног у продукцији РТРС-а.

Филм на јединствен и документаран начин представља потресно свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки који су у протеклом отаџбинском рату изгубили по троје дјеце.

Филм „Дјеца“ свједочи о једној од највећих, српској јавности мало познатој трагедији нашег народа у посљедњој деценији двадесетог вијека.

Обиљежавање 25 година од оснивања Трећег одреда специјалне бригаде полиције – Херцеговина биће настављено сутра од 11 часова, парастосом и полагањем цвијећа на споменик погинулним припадницима полиције испред зграде Полицијске управе Требиње.

Након тога биће одржана и свечана академија поводом овог значајног јубилеја у 12 часова у Kултурном центру.

Обиљежавање овог јубилеја подржали су МУП Републике Српске, Градска борачка организација Требиње, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ и Kултурни центар Требиње.

Д.М.